Kärla veel SOL-i ei murenda (16)

Kärla veel SOL-i ei murenda

SELGITUSTÖÖD TEGEMAS: Vallavanem Villi Pihl (seisab) selgitab volinikele Toomas Raunile, Toivo Vaigule, Maive Õispuule ja Marko Travele SOL-is kujunenud vastasseisu tagamaid.

Kärla vallavolikogu liikmed olid seda meelt, et esialgu Saaremaa omavalitsuste liidust (SOL) veel välja ei astuta, kuid juhtunu tagamaad ja põhjused tuleb omavalitsusjuhtidel selgeks arutada.

“Koostööle anti väga valus hoop,” ütles Kärla vallavanem Villi Pihl, kirjeldades volikogu liikmetele, kuidas Raimu Aardam SOL-i etteotsa valiti, ja põhjendades, miks osa omavalitsusjuhte seepeale avaliku pöördumise tegi.
Pöördumisele kirjutasid alla ka Villi Pihl ja Kärla volikogu esimees Ülar Tänak.
Pihli sõnul ei olnud asi selles, et esialgne kandidaat, Reformierakonda kuuluv Koit Kelder kaotas, vaid selles, et teine kandidaat seati üllatusena üles alles viimasel hetkel.
Selline tegevus ei olnud Kärla valla juhtide arvates koostööle viiv, sest eetiline olnuks saata ka teise kandidaadi kohta info paar päeva varem.
Tema sõnul proovisid nad leida konsensust, et saada kõigile sobiv kandidaat, kes tahab asja edasi viia.

Volikogus jätkus elav arutelu teemal, miks on osal omavalitsustel arengutest erinev arusaam ja miks Kelder kõigile ei sobinud.
Kõige murelikumaks tegigi Kärla volikogu liikmeid asjaolu, et SOL-ist on saanud justkui poliitiline ärapanemise koht. Siiski ei ole Kärla vallal veel plaanis järgida Kaarma eeskuju ja SOL-ist hoopis välja astuda.
Pihli sõnul tahavad nad esialgu vaadata, mis saab edasi ja kas uus juht kutsub nad kokku, et koostööd saavutada. “Kergeid lahendusi oodata ei ole,” tõdes Pihl.
“Kogu organisatsioon peab töötama usaldusel ning kõige rängem hoop ongi see, et on tekkinud kaks eri poolt,” ütles volikogu esimees Ülar Tänak, lubades, et volikogu hoitakse edasisega kursis ning otsuse, kas olla SOL-i liige või mitte, teeb volikogu siis, kui asjad ja tagamaad on selgeks räägitud.


Vanad kalad tegid maimudele ära!
Kärla vallavolikogu liige, peaaegu 12 aastat SOL-i juhtorganites olnud Toivo Vaik:
“Viimse hetke kandidaadiga välja tulemises ei ole SOL-i peaaegu 20-aastases ajaloos midagi uut, seda on ka varem piisavalt juhtunud. Olgu tegu mistahes positsioonide jagamisega. Kes tahab, et n-ö oma mehe kandidatuur tingimata läbi läheks, peab ikka omade hääled ise eelnevalt kokku lugema. Mis siin takkajärele enam uksi paugutada, pole ju ka midagi reglemendivastast tehtud. Või muutku oma isikuvalimiste reglement teistsuguseks. Lihtsamalt öeldes, vanad kalad tegid maimudele ära ja kõik!
Aga ühe asja on meie lugupeetud omavalitsusjuhid täiesti ära unustanud. Nimelt, et tegemist on Saaremaa omavalitsuste liiduga, mitte reformikate ja sotside koostöökoguga. SOL on ellu kutsutud maakonna probleemide lahendamiseks, mitte erakondlikuks ärapanemiseks. Inetu lugu on see igatahes, vaata ühe või teise mätta otsast.”

Print Friendly, PDF & Email