Töömees vaidlustas Kallemäe koolist vallandamise (50)

Töömees vaidlustas Kallemäe koolist vallandamise

MURTUD MEES: Valter Laipaik oma koduses töökojas. Foto: Tõnu Veldre

Ehkki Kallemäe kooli endine bussijuht-töömees Valter Laipaik on andnud oma lahtilaskmise tööinspektsiooni ning mõlemale poolele on antud 9. veebruarini n-ö leppimisaeg, seda leppimist ilmselt kuskilt ei paista.

“Kuidas saab ikka nii olla, et 21 aastat oled ühes ametis kõlbulik ja nüüd enam mitte?” imestab lahkumisavaldust kirjutama sunnitud Valter Laipaik. Viletsa tervise ja aastase pensioniootega pole tal maal ka eriti muud tööd võimalik leida.
Valter Laipaik on murtud mees. Kogu jutuajamise kestel istub ta, pilk maha suunatud ja sõrmi mudides. Ta hing on haige ja küsimused saavad napid vastused.

“Minu jaoks oli see tipp, kui praegune Kallemäe kooli direktori kt Piret Kaminskas-Ustel helistas, et kirjutagu ma lahkumisavaldus,” meenutab Laipaik. Direktori nimetatud põhjust, et töömees ei läinud lund lükkama, peab ta otsituks.
“Ma poleks saanudki seda oma viletsa tervise tõttu teha ning seda pole mult nõudnud ka ükski ametijuhend,” väidab mõni aeg tagasi operatsiooni üle elanud Laipaik.

“Eks ma selle ka avaldusse kirja panin, et lähtudes direktori poolt minuga sõlmitud töölepingu ülesütlemisest, palun mind vabastada töölt koondamisega,” räägib endine bussijuht-töömees.
Kuna direktori kt ei jäänud sõnastusega rahule, tuli ta Laipaiga koju juba valmis kirjutatud ja talle sobiliku avaldusega, et sellele töömehelt allkiri saada.
Kaminskas-Usteli väitel tuli ta küll hoopis läbirääkimisi pidama – direktor soovis Valter Laipaigaga töösuhet hoida 1. veebruarini.

Küsimusele, kas polnuks humaanne siiski nii pika staažiga töötaja tuleval aastal väärikalt pensionile saata, nentis koolijuht, et see, millal keegi pensionile jääb või saadetakse, pole töölepinguseadusega sätestatud.
“Samuti pole seal kirjas pensionieelsete töötajate erikohtlemispunkte (näiteks õigus tööl käia ja täita tööülesandeid oma äranägemise järgi) – mis on sellel humaansusega pistmist?” imestas Kaminskas-Ustel.

Kallemäe kooli endine juht Arvi Liik märkis, et Valter on tubli töömees, kelle kohta temal ühtegi halba sõna öelda ei ole. “Need põhjused on otsitud,” oli Liik kindel ja murrab pead, kellele see kasulik on. Ja miks ei lastud temal endal tööl olla uue konkursini?
Miks isegi kehalise kasvatuse tunde võeti tema asemel andma kevadel keskkooli lõpetanud noormees, kellel puudub igasugune ettekujutus isegi tavaliste laste füsioloogiast, rääkimata siis erivajadustega laste omast?

Haridus- ja teadusministeeriumi avalike suhete osakonna konsultant Asso Ladva ütles, et töötajate palkamine, nende töölt vabastamine ja võimalikud töövaidlusküsimused kuuluvad kooli direktori pädevusse.
Piret Kaminskas-Usteli kinnitusel otsustab aga suuremad kaadrimuudatused ministeerium, temapoolseid konkreetseid muudatusi ei ole ette näha ega ole plaanis olnudki.
Kallemäe kooli direktori ametikohale kuulutatakse konkurss välja käesoleva aasta kevadel arvestusega, et konkursi korras valitud koolijuht asub tööle uuest õppeaastast.

Samal teemal: “Mees sai töölt suusad, sest keeldus lumelükkamisest

Print Friendly, PDF & Email