Kõne Iffile

Kõne Iffile

 

Täna räägime Iffiga sellest, et majad saab soojapidavaks muuta ennekõike arvestades talupojatarkust.

Kui rääkida majade soojapidamisest talvel, siis võib see ilmselt paljudele peavalu tekitada, aga minule enam mitte. Vahetasime Laasu talu uksed ja aknad omal ajal välja ja maja soojapidavus tõusis kohe väga tublisti. Ehkki me püüame võimalikult tihti Muhus olla, on meie käigud siia seoses tööga suhteliselt juhuslikud, nii et pärast pikemat pausi on maja ikka jahe ka.

Ma olen aga tähele pannud seda, et isegi pärast kümnepäevast äraolekut alla pluss 12 kraadi temperatuur toas ei lähe. Meie põhielu käib suures maaköögis ja kui on tõesti külm, siis on meil selleks puhuks seal kaks elektriradikat, üks ühe ja teine teise akna all. Panen need sisse, toon puid ja hakkan kütma. Muide, neid radikaid tulebki sees hoida ainult 10–20 minutit, rohkem polegi vaja.

Kütan nii ahju kui ka pliiti ja praeguse keskmise talvekülma juures – siin Muhus on täna (eile – toim) 8 kraadi külma – pean kütma üle kolme päeva. Pliidi alla teen tule siis, kui tahan midagi head süüa taha, sest tule peal tehtud toit on ikka parem kui elektripliidi peal, aga kui ma ei viitsi või teen midagi kerget süüa, siis ma ei küta jah kolm päeva.

Eks see maja on muidugi nõudnud takutamist – palkide vahelt kipub vana sammal ikka pudenema ja ära kaduma. Tubadesse olid omal ajal tapeedid pandud ja meilgi olid algul tapeedid. Ühel hetkel kiskusime aga kõik tapeedid maha, sest leidsime, et las see maja olla selline, nagu ta kunagi oli, puhta palgiga. Algul kartsin küll, et soojapidavus väheneb. Siis vaatasin kõik pilud ja praod üle, lõin sinna takku ja kust välja ei paistnud, sinna ka makrofleksi.

Muidugi, kui läheb külmemaks, tuleb lihtsalt sagedamini kütta, üle päeva näiteks. Mina kütan puudega ja lisaks Saiklas tehtud puubriketi või tropsiga – neid panen ka, põlevad hästi, tuhka jääb järele vähe. Muidugi on selge, et puud peavad kuivad olema – see on selline üldine maainimese tarkus, ju seda ikka kõik teavad, et märga puud pole mõtet pliidi alla toppida.

Mis puutub aga veetorudesse, siis minul on vannitoas põrandaküte, mis on keeratud natuke üle nulli, ning sinna alla jooksevad kõik torud kokku. Sealt tuleb ka kööki kraaniveetoru ja kuna temperatuur seal tõesti alla +12 kraadi ei lähe, siis nüüd olen lasknud torudel omasoodu olla, kuigi vanasti lasin süsteemi veest tühjaks.

Põrandaküte võtab küll elektrit ja raha, aga see on mugavuse küsimus. Muidugi võiks ju talvel Tallinnas korteris istuda ja mitte maal kütmas käia. Aga maal on jälle kenam õues toimetada, kas või jalutada või värsket õhku hingata. Mingi tegevuse leiab maal ikka.
Minu jaoks on Tallinna elu seotud kõige rohkem tööga, mõne prooviga, ja kui midagi on, olen seal ka pikemalt, aga enamasti olen püüdnud Muhus olla. Siin on ju alati midagi teha, olgu või puid riita laduda, mida ma just tegingi.

Print Friendly, PDF & Email