Idabloki vallad seisavad Orissaare gümnaasiumi eest (19)

Ida-Saaremaa ja Muhu vallavanemad loodavad, et gümnaasium Orissaarde ikka alles jääb – et kõik ei koonduks Kuressaarde ja ka Ida-Saaremaal oleks oma haridustempel, kust edasi kõrgharidust omandama minna.

Kui Leisi kooli gümnaasiumiosa oma 40 noorega haridusministeeriumi ametnike silmis enam jätkusuutlik ei ole, siis Orissaare oma 72 õppuriga mahub veel lubatud alampiiresse (70–75).
Orissaare vallast käib mujal gümnaasiumides kuus õpilast, Laimjalast ja Pöidelt umbes pooled õpilased, Muhu noortest on otsustanud jätkata Orissaares 17, Saaremaa ühisgümnaasiumis 8, Kuressaare gümnaasiumis 6 ning 8 Tallinnas, Pärnus ja Tartus.

“Kui mõned aastad tagasi läks rohkem Muhu õpilasi Kuressaare gümnaasiumidesse, siis viimastel aastatel on taas rohkem mindud edasi õppima Orissaarde,” kiidab Orissaare kooli Muhu vallavanem Raido Liitmäe.
Tema sõnul on Orissaare kool muhulastele peale Muhu kooli ikka n-ö oma olnud – läbi aegade on enamik muhulasi keskhariduse saanud just Orissaares.

Kas aga “idabloki” vallad oleksid valmis hea tahte märgiks ühise laua taha istuma ja kohalikku haridusteemat arutama?
Nn poliitilise tahte vajalikkust möönavad kõik vallajuhid. Laiem arutelu maakonna gümnaasiumihariduse teemadel on 26. jaanuaril Saaremaa omavalitsuste liidu volikogus.
“Kindlasti on asi arutamist väärt, aga usun, et kui rääkida mingist majanduslikust panustamisest, siis maksame me juba praegu laste kohamaksu ning see ei ole sugugi väike summa,” sõnas Pöide vallavanem Jüri Linde.

“Et Orissaare gümnaasium jääks, on vaja ennekõike head tahet, raha nii oluline ei ole,” ütles Orissaare vallavanem Aarne Põlluäär.
Muhu vallavanema hinnangul saab Orissaarest kindlasti hea hariduse, jätkamaks erinevates kõrgkoolides, seda näitavad nii mõne viimase aasta lõpueksamite tulemused kui ka kõrgkooli sissesaanute arv, lisas Liitmäe.
Raido Liitmäe on kindel, et laiemas plaanis tuleb Eestis maagümnaasiumide võrk üle vaadata ja teha vajalikud korrektuurid, kuid arvestades Saare maakonna suurust ja geograafilist eraldatust, ei tohiks siin küll mõtlematult tegutseda. Liitmäe on täiesti kindel, et välja tuleb kujundada ümberkaudsete valdade ühine seisukoht.

Print Friendly, PDF & Email