Jõukamad inimesed elavad linnas ja Pihtlas (10)

Jõukamad inimesed elavad linnas ja Pihtlas

PALJU ÕNNE! Jüri Saart võib õnnitleda, sest ta juhib suurima sissetulekuga elanike valda Saaremaal. Foto: Egon Ligi

Kui uskuda statistikat, elavad Saare maakonna jõukamad inimesed Kuressaares ja Pihtla vallas. Nii selgus Äripäevas avaldatud üleriigilisest tulumaksu laekumise edetabelist.

Kui Kuressaares laekus läinud aastal tulumaksu ühe inimese kohta 464 eurot, siis teisele kohale on meie maakonna lõikes tõusnud Pihtla vald.
“See on meie endi jaoks ka uskumatu,” sõnas Pihtla vallavanem Jüri Saar, märkides, et ju siis on Pihtla vallas hea elada, et siia on maksujõulist elanikkonda tulnud.
“Aga ega me ju täpselt oska neid ka identifitseerida, et kes see suurem maksumaksja on, ja seda poleks ka sobilik teha,” arvas Saar, lisades, et viimastel aastatel on vallas tendents tulumaksu osas ikka tõusuteel olnud.
Küsimusele, ega ometi mingi ootamatu suurem summa pole valla elanikkonda tubliks maksumaksjaks teinud, vastas Saar eitavalt. “Meil pole küll ühtegi lotovõitu olnud, mis vallakassat äkki ootamatult tulumaksuga täidaks,” sõnas vallavanem.

Üllatuslikult eelviimasele kohale jäänud Kärla valla vallavanem Villi Pihl ütles, et ta ei ole ise küll veel Äripäeva edetabeliga jõudnud tutvuda, kuid võib öelda, et rohkem kui selles tabelis olev koht teeb neile heameelt, et vallas on tulumaksu laekumine eelmisel aastal tõusnud üle seitsme protsendi. “See on näitaja,” oli Pihl kindel. Et aga tulumaksu ühe inimese kohta vaid 328 eurot tuleb, tuleneb vallajuhi sõnul sellest, et Kärla valla elanike hulka arvatakse ka Sõmera hooldekodu asukad.
Neid on 350 ning ehkki positiivne on see, et suur asutus annab kohapealsetele inimestele tööd ja seega ka vallale maksutulu, muudavad 350 Sõmera hooldekodu asukat statistilist pilti küll, sest ei ole ise ju maksumaksjad. Sestap ei ole Pihli arvates mõistlik ka statistikat üksüheselt uskuda.

Kärla vald oli nimetatud edetabelis 165. kohal, temast tahapoole jäi Mustjala, kel maksutulu vaid ühe euro võrra vähem.
2011. aasta üleriigilist tulumaksu edetabelit juhib Viimsi vald 827 euroga, sellele järgneb koguni kümme Harjumaa omavalitsust (maksutulu omavalitsusele 571–812 eurot). Alles siis tuleb pealinn Tallinn oma 541 euroga inimese kohta ning kõige väiksema tuluga inimese kohta – vaid 144 eurot – pidi toime tulema Peipsiääre vald.

Print Friendly, PDF & Email