Tulumaksu laekumise plaan täidetud (5)

Tulumaksu laekumise plaan täidetud

 

Maksu- ja tolliameti andmetel laekus Saare maakonna omavalitsustes lõppeval aastal üksikisiku tulumaksu ligi 750 000 eurot ehk 5,1 protsenti enam kui kavandatud.

Üksikisiku tulumaksu laekumise 2011. aasta edetabelit juhib Saare maakonnas kindlalt Torgu vald, kus laekumine ületas prognoosi enam kui 17% võrra.
Kavandatust veidi vähem (ligi 3100 eurot ehk 0,8%) laekus üksikisiku tulumaksu vaid ühes Saaremaa omavalitsuses – Pöide vallas.

Maakonna suurimas omavalitsuses Kuressaare linnas laekus tulumaksu prognoositust enam 211 461 eurot ehk 3,2%. Linnavalitsuse rahandusnõunik Mai Takkis ütles kommentaariks, et üldjoontes võib selle aasta maksulaekumisega rahule jääda.
Kui võrrelda tänavust maksulaekumist möödunud aastaga, on tagasiminek vaid kolmes omavalitsuses: Kuressaares, Mustjalas ja Ruhnus (vastavalt –2; –9,4 ja –4,3 protsenti; vt joonis).

Kuressaares ja Mustjalas on säärane kukkumine tõenäoliselt seletatav asjaoluga, et mõlemas omavalitsuses oli 2010. aastal ühekordne ja erandlik ülelaekumine. Näiteks kasvas üksikisiku tulumaksu laekumine linnas läinud aasta juulis ootamatult ligi kolmandiku võrra.
Mustjala valla eelarvesse laekus aga mullu novembris tulumaksu koguni 345 protsenti ehk 977 322 krooni (ligi 62 500 eurot) enam kui tunamullu samal ajal. Sellise üllatusliku kasvu põhjust ajakirjandusele toona ei avalikustatud.

Maksu- ja tolliametist anti vaid teada, et Mustjala tulumaksu eraldis suurenes FIDEK-i (s.o füüsilise isiku tuludeklaratsiooni – toim) tulu arvelt.
“Kes need isikud olid ja millise tulu arvelt Mustjala eraldis täpselt suurenes, seda maksu- ja tolliamet maksusaladuse tõttu kommenteerida ei saa,” ütles aasta tagasi maksu- ja tolliameti pressiesindaja Katrina Tuuling.

Print Friendly, PDF & Email