Trelleborg harvendab töötajate ridu (6)

Aasta lõpul ja tuleva aasta algul jäävad Trelleborgi Kuressaare tehases tööta tähtajalise lepinguga töötajad. Ülejäänutel vähendatakse töömahtu.

Anonüümsust palunud Trelleborgi töötaja rääkis Saarte Häälele, et tehase töötajad on vahetult enne jõulupühi laekunud ootamatust uudisest nördinud. Tema sõnul on tähtajalise lepinguga töötajaid solgutatud juba mõnda aega.
Nimelt olevat töötukassa kaudu tähtajalise lepinguga Trelleborgi tööle saanud inimesed seal tööl täpselt seni, kuni tähtaeg kukub, ja kellegi lepinguid pikendama pole hakatud.

“Tehaksegi kaheks-kolmeks kuuks lepingud ja siis lastakse lahti,” rääkis töötaja. Iseenesest on kõik korrektne, sest kui lepingu tähtaeg läbi saab, siis kohustust seda pikendada tegelikult pole.
Enne jõule valitses tehases aga Saarte Häälega kõnelenud naise sõnul täielik segadus. Ühe päeva jooksul räägiti esmalt, et kõigile, kelle lepingu tähtaeg lõpeb aasta lõpul või tuleva aasta algul, on antud lootust, et ehk pikendatakse lepinguid kuni veebruari lõpuni.

Viimaks tuli aga Rootsis asuvast peakontorist lõplik otsus, et lepinguid ikkagi ei pikendata. Seejuures soovitati naise sõnul mõnele tähtajalise lepinguga töötajale, et ärgu nad eriti kiiresti uut tööd otsigu, kuna paari kuu pärast hakkab Trelleborg taas töötajaid juurde võtma ja siis on lootust töö tagasi saada.
Lisaks on ülejäänutel, tähtajatu lepinguga töötajatel, töökoormus tulevast aastast viidud 60 protsendile. “Jõulude ja uusaasta vahelisel ajal saadeti osa inimesi n-ö sunniviisilisele puhkusele ja uuest aastast ollakse paar kuud 60-protsendilise töömahu peal,” rääkis Trelleborgi töötaja.

Trelleborgi Rootsis asuva peakontori kommunikatsioonijuht Karin Larsson rääkis Saarte Häälele, et nad on tõepoolest otsustanud tähtajalise lepinguga töötajate lepinguid Kuressaare tehases mitte pikendada.
“Seda lähtuvalt maailma majanduses toimuvast ning ka korporatsiooni sees toimuvatest struktuurilistest projektidest,” selgitas ta. Täpselt samal põhjusel alustavad tehase töötajad tööd väiksema arvu töötundidega nädalas ning nõnda tehakse tööd jaanuarist alates paari järgneva kuu vältel. 

Kui paljud tähtajalise lepinguga töötajad ümberkorralduste tõttu ettevõttes tööta jäävad, Larsson ei avaldanud ning Trelleborgi Kuressaare tehase esindajatelt Saarte Häälel kommentaari saada ei õnnestunud.

Print Friendly, PDF & Email