Sünteri Sass naaseb Saaremaale (8)

Sünteri Sass naaseb Saaremaale

TULEB TAGASI: Tuleval suvel koos perega Saaremaale elama tuleva Sassi ja tema pereansambli (abikaasa Tiina, lapsed Liise-Katariina, Olev Mattias ja Hiie-Helena) kontserti on võimalik Saaremaal kuulata reedel Tagaverel ja järgmisel teisipäeval Kuressaare Laurentiuse kirikus. Foto: Ivika Laanet

Orissaare vallast Hindu külast pärit tuntud pärimusmuusik Aleksander Sünter ehk Sünteri Sass plaanib tuleval suvel koos perega Viljandist Saaremaale kolida.

“Plaan jõuda kunagi oma eluga Saaremaale tagasi on olnud kogu aeg. Aga oli tunne, et enne pean siin mandril, kus justkui igasugused võimalused, koolid jne on kergemini kättesaadavad, oma elu ambitsioonid teostama. Et tulla Saaremaale vanaduspõlve nautima,” rääkis Sünteri Sass Saarte Häälele.
Ta ütles, et esimene mõtlemapanev signaal oli kuus aastat tagasi, kui üks terapeut soovitas talle, et tervisega seoses oleks tal kõige parem olla seal, kus on männimets ja mereõhk.

“Siis ma ei olnud aga Saaremaale tulekuks veel valmis. Ent kui sel aastal jäi tühjaks minu esivanemate paik, kus juba kolm põlve Aleksandreid on oma perega elanud, võttis veel natuke aega, et saatuse vihjest aru saada, aga lõpuks see otsus tuli,” selgitas Sass, lisades, et ta on selle üle nüüd tagantjärele väga õnnelik.

“Olen enamuse oma elust pühendanud pärimuse õppimisele, uurimisele, õpetamisele, populariseerimisele. Nüüd tuli saatuselt väljakutse olla ise pärimus. Olla seda oma esivanemate paigas. Olla see, kes ma olen. Pühenduda endale, kodule ja oma perele,” rääkis Sass, kelle sõnul tähendab Saaremaale tagasi tulek tema jaoks naasmist oma lapsepõlvesuvede pärusmaale.

“Meri, heinamaa, päike… Eks selle kõigega seoses ole ka omad probleemid lahendada. Aga usun, et kui Looja annab väljakutse, annab ta ka lahendusteed ja õppetunnid neil käimiseks,” mõtiskles Sass, kes on Saaremaalt ära olnud 1990. aastast.

Print Friendly, PDF & Email