Õiguskantsler tahab mesilased põhiseadust austama panna (9)

Õiguskantsler tahab mesilased põhiseadust austama panna

POLE PROBLEEMI: Erki Evestuse sõnul pole vahet, kas pidada mesilasi linnas või linnast väljas, sest mesilaste korjelend ulatub viie kilomeetri kaugusele. Foto: Egon Ligi

Naabri mesilastelt nõelata saanud elaniku kaebus viis õiguskantsler Indrek Tederi mõttele allutada mesilaste pidamine asulates reeglitele, et mesilased ei häiriks kaaskodanikke.

Mesinduse teema sattus õiguskantsleri lauale, kui naabri mesilindudelt pidevalt nõelata saanud väikelinna elanik pöördus õiguskantsleri poole, sest kohalikul omavalitsusel pole õigust mesilaste pidamist piirata.
“Otsustasin võtta avalduse menetlusse ja analüüsida laiemalt mesilaste pidamisega seonduvat. Teen seda põhjusel, et mesilased mõjutavad sagedasti mesila lähiümbruses elavate inimeste elukorraldust ja tervist, kuna paljud inimesed on mesilasmürgi suhtes tundlikud,” selgitab Teder sel nädalal saadetud kirjas põllumajandus-, justiits- ja sotsiaalministrile, kelle arvamust ta soovib.

Rikub naabri omandiõigust

Õiguskantsleri sõnul kaitseb põhiseadus nii mesiniku kui ka mesilaste pidamisest häiritud isiku omandit. Seega on riigil kohustus kehtestada reeglid, mis aitavad tagada nii mesila omaniku kui ka tema lähiümbruses elavate isikute omandi kaitse.

Ühelt poolt on meil kõigil õigus oma maa peal mesilasi pidada ning keegi ei saa eeldada, et me seda teha ei tohi. Teisalt ei tohi mesilaste pidamine viia selleni, et korjeperioodil või pereheitmise ajal pole mesila naabruses elavatel inimestel võimalik oma kinnistut vabalt kasutada, näiteks seal kaitseriietuseta ringi liikuda.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email