Minister Ligi: Kuressaare osalus golfifirmas pole taunitav (4)

Riigikogus keskerakondlaste arupärimisele vastanud rahandusminister Jürgen Ligi ei näe midagi taunitavat selles, kui linnavalitsus oma allüksusele arvelduskrediiti annab. Nii on Kuressaare teinud linnavalitsusega sama kontsernikontot kasutava Saaremaa Golfi AS-iga.

2010. aastal oli ettevõttel õigus kasutada linnapoolset krediiti 1,8 miljoni krooni ulatuses.
Arupärimise esitanud riigikoguliige Kalle Laanet juhtis ministri tähelepanu vastavale sättele kohaliku omavalitsuse finantsjuhtimise seaduses, kus on kirjas, et omavalitsus võib oma allüksusele laenu (krediiti – toim) anda vaid volikogu loal. Laaneti sõnul Kuressaares sellist luba antud pole.

Minister Ligi vastas Laanetile, et seda seadust ei saanud Kuressaare linnavalitsus rikkuda, kuna seadus hakkab kehtima alles tuleva aasta esimesest päevast.
Rahandusminister tõdes, et laenuandmine kui selline on hetkel keelatud, samas on kontsernikonto jällegi lubatud. “Ta (kontsernikonto – toim) on lubatud, ta on isegi väga soovitatav, sest ta on selline edumeelne instrument,” märkis Ligi.

Kontsernikonto, mis pole muud kui mitme üksuse ühine pangakonto, loogika näebki minister Ligi sõnul ette rahavoogude juhtimist ning ajutist ja sisulist laenamist. Uuest aastast jääb igasugune negatiivse rahavoo ajutine katmine teistest allikatest siiski ära. Selleks peab olema omavalitsuse volikogu luba.

Mis puudutab aga konkreetselt Kuressaare ja golfifirma juhtumit, siis ütles Jürgen Ligi, et see on puhtalt omavalitsuse enda poliitiline valik ja loogika. Ministri sõnul pole Kuressaare linnavalitsus ainus, kes sellist kontot kasutab. See on olemas näiteks ka Tallinna linnavalitsusel ja Eesti riigikassal.
Kalle Laanet esitas rahandusministrile ka küsimuse, et milline on riigi poliitika juhul, kui omavalitsus on äriühingus osanik ja seetõttu saab firma ka krediiti.

Minister Ligi vastas, et valitsuse esindajana ei saa ta ette kirjutada, mida peaks tegema Kuressaare linn. Kuid lisas samas, et Kuressaare linna osalus Saaremaa golfifirmas pole taunitav. Ligi märkis, et ta on ka kuulnud linnavalitsuse soovist osalus müüa, ning ei pea samas õigeks, et linnavalitsus katab firma administratiiv- või kapitalikulusid ehk siis igapäevast ülalpidamist.

Print Friendly, PDF & Email