Marta-Lovise külalistemajas jagati kultuuripreemiaid

Saare maakonna kultuurirahva aastalõpu kokkusaamisel Marta-Lovise külalistemajas Lümanda mail Kipi külas jagati eile pärastlõunal preemiaid, meeneid ja (suveniir)sokukesi nii tunnustuse pälvinud kultuuritöötajaile kui ka kultuuri soosivaile omavalitsusjuhtidele.

Aasta mainekaima kultuuripreemia, Hendrik Krummi nimelise preemia võttis vastu Saaremaa teatri grand old man Heino Kivi. “1936 avab ta oma kondiitri- ja pagariäri, järgnevad Siberi-aastad, 1947 saab temast Kuressaare teatri näitleja ja lavatööline. 1963–1965 on ta Saaremaa rahvateatri peanäitejuht. Ta on kogu oma elu tegelenud teatriga, nii lavastaja, näitleja kui ka peanäitejuhina. Ta on lavale pannud suured rahvamassid ja andnud paljudele Saaremaa meestele ja naistele võimaluse luua lavalaudadel suurepäraseid karaktereid. Ta on ihu ja hingega teatri oma. Tema loomus on täis kirge, elujaatust, romantikat ja armastust,” iseloomustas vastset Krummi-preemia laureaati maakonna kultuurijuht Valve Heiberg.

Kultuuripärli käis vastu võtmas maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember. Komisjoni liige Aili Salong hindas Kultuuripärli laureaati kui laia profiiliga kultuuritöötajat. “Ei ole valdkonda, kus tema end koduselt ei tunneks. Teame teda kui lauljaid, tantsijaid, käsitöömeistreid, näitlejaid, pillimehi ja pärimushuvilisi kogu südamest toetavat inimest,” võttis Aili Salong laureaadi omadused kokku.
Rahvakultuuri kolleegipreemia Mudsu-mudsu sai Lümanda kultuurimaja juht Ulvi Põld.

Käsitööpreemiaid anti välja mitu. Kadakmari 2011 elutöö auhinna võttis vastu Selma Pahapill. Meistri auhinna omanikuks sai käsitööõpetaja ja -meister Paul Tohv. Aastasündmuse auhind ulatati Muhu tikand.ee käikuandmise eest käsitöömeistrile ja teenekale tikkijale, Muhu käsitöö propageerijale Leida Kirstule ja perekond Ligile.

Omavalitsusjuhid said tänutäheks käsitöömeistrite valmistatud meened.
Pukktuulikute ennistamise ja ehitamise eest pälvisid autasu Ville Jehe (3. koht), Mall Kivimaa ja Sergei Ruus (jagasid 1. ja 2. kohta).
Kuressaare ametikooli õpilaste meisterdatud seitse sokku andsid Maris Rebel ja Merit Karise üle väljavalitud omavalitsusjuhtidele, kultuuri edendamise eest omavalitsusüksustes.

Print Friendly, PDF & Email