Orissaares plaan anda kalmistute hooldamine erakätesse (1)

Valla heakorraküsimusi arutanud Orissaare valla maa- ja külaelukomisjon leiab, et vald peaks rohkem tähelepanu pöörama heakorrale kalmistutel ja väljaspool Orissaare alevikku.

Orissaare valla maa- ja külaelukomisjoni esimees Aarne Põri ütles, et praegu valitseb Orissaare vallas ebavõrdne olukord – külakeskuse eest peavad hoolt kandma külaelanikud, alevikus on selleks aga palgatud kolm töölist. Orissaare vallal puudub kommunaalamet, kes tagaks võrdsel tasemel heakorra kõigil hooldatavatel objektidel, sealhulgas kalmistutel.

Orissaare neljal kalmistul tegutsevad kalmistuvahid, kes saavad miinimumpalka. Kui suurel osal aastast on kalmistuvahil palju tööd, siis talvel võib kalmistuvaht vabalt käsi laiutada ja soovitada leinajatel endal lumelükkaja otsida, kes tee hauani lahti lükkaks.
“Ma ise olen Nõmme kalmistul kaks korda lund lükanud,” märkis Aarne Põri, kelle hinnangul on lumelükkamine kalmistu vahekäikudes siiski kalmistuvahi kohustus. “Näiteks Ööriku kalmistuvaht tegi endale lumepuhuri ja seal on käigurajad lumest puhtaks tehtud,” ütles ta.

Aarne Põri sõnul tuleks valla palgal olevate heakorratöötajate palgafond ja töökoormus üle vaadata ning võimalusel pakkuda ühele ettevõtjale või perele täiskoormusega töökohta ja konkurentsivõimelist sissetulekut.
Ettevõtja ülesanne võiks olla kalmistute, külakeskuste, aga miks mitte ka teeäärte korras hoidmine. Töömaht peaks olema piisav, et ettevõtjal oleks mõtet osta korrashoiutöödeks vajaminev tehnika nagu raiderid, leheimurid, lumepuhurid jm.

Print Friendly, PDF & Email