Popsipoisist sai vapper vargapüüdja

Popsipoisist sai vapper vargapüüdja

KOOS LÄHEDASTEGA: See foto Jaan Kasest (kaabuga) ja tema lähedastest on tehtud Tallinnas 1923. aasta alguses, kui mees veel kriminaalpolitseis töötas. Fotol (vasakult) Jaani õde Juuli Kask-Kärt; tema abikaasa Johannes Kärt, kes töötas vangivalvurina; esiplaanil nende tütar Aurora ja tagaplaanil seisab Jaan Kase abikaasa Viine (Alviine) Kask. Foto: erakogu

Novembri lõpus ilmusid Saarte Hääles järjejutuna kunagise kriminaalpolitseiniku Jaan Kase mälestused, mis olid esmakordselt ilmunud 1936. aasta jaanuarist aprillini Tallinna ajalehes Rahvaleht. Alljärgnevalt avaldame Hiiumaal Emmaste vallas elava SENDE LIPU meenutusi tema vanatädi Juuli vestetud lugudest. Juuli Kärt (sünd Kask) oli Jaan Kase õde.

Minu ema Amalie Pärn (sünd Humal) on pärit Leisi valla Murika külast. Tema ema Miina Humal (sünd Kask) on Juuli ja Jaan Kase õde. Miina, Jaani ja Juuli ema nimi on Tiina Kask (sünd Kütt).

Vanatädi mälestustest tean seetõttu, et tema tütar Aurora aitas mind koolitamisel. Ta kutsus mind isegi kasutütreks. 1953. ja 1954. aasta suve veetsin Juuli juures Murika külas Turu talus.
[Kriminaalpolitseinik Jaan Kase ema] Tiina elas samuti Turu talus. Siin elas ta oma elu lõpupäevil, enne seda olevat elanud Laidus. Kus see koht asub, ei oska kahjuks öelda. Väidetavalt olevat Tiina väga noorelt abiellunud, tema mees Mihkel olnud palju-palju vanem (vt infokasti – toim).

Minu vanatädi Juuli meenutas, et abiellu astunud Tiina oma ema ja isa soovituste kohaselt. Nood öelnud: “See mees suudab peret toita, abiellu!” Nimelt olevat Mihkel Kask tegelenud piirituseveoga ja seepärast olnud ta oma aja kohta vägagi jõukas mees.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl siit

Print Friendly, PDF & Email