Kuressaare sümbol kaotas tormis tiiva (4)

Kuressaare sümbol kaotas tormis tiiva

JUHTUS JÄLLE: Kuressaare linna ühel sümbolil on pärast eilset tormi nelja tiiva asemel kolm. Omanikud loodavad veski jõuluks korda teha. Foto: Raul Vinni

Saare maakonda eile tabanud tormi üks kurioossematest vägitegudest oli Kuressaare trahter Veski tiiva murdmine.

Nelja tiiva asemel nüüd kolme terve ja ühe köndistatud tiivaga Veski tegevjuht Terje Nepper ütles, et tiib sadas alla eile hommikul ning õnneks keegi viga ei saanud. Veskit ümbritseva terrassi peale pidama jäänud tiib oli Nepperi sõnul juba kolmas, mis alla on kukkunud. Tiib tehakse korda nii pea kui võimalik. Nepper lootis, et jõuluajaks saab Veski uhkeldada taas nelja tuledesäras tiivaga.

Tuhanded majapidamised vooluta

Torm võttis taas elektrivoolu tuhandetelt inimestelt ja rikete tõttu olid rivist väljas ka Eesti Posti infosüsteemid. Mõõdukalt said tööd ka päästjad.
Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonispetsialisti Tuuli Sokmanni sõnul oli eile kella 12 ajal Saare maakonnas vooluta majapidamisi 1150. Saare- ja Hiiumaal kokku oli tormi tõttu rivist väljas 217 alajaama ja vooluta 2411 majapidamist.

Saarte Hääle andmetel olid elektrita näiteks Pärsama lasteaed ja Angla pärandkultuurikeskus.
Saartel likvideerib rikkeid üheksa brigaadi ja hiljemalt 12 tunni jooksul peaksid praegused rikked kõrvaldatud olema.
Eile kella viieks oli küll tänu ringtoitele suudetud paljudele päeval vooluta olnud majapidamistele elekter tagasi anda, kuid kogu Saare maakonnas oli vooluta majapidamisi veel 1200. Üle Eesti oli tormi tõttu elektrita 3300 majapidamist.

Tormi tõttu oli eile hommikul tugeva tuule tõttu häiritud Eesti Posti infovahetus mistõttu võis hilineda kaupade edastamine.
Päästjad alustasid juba eile varahommikul kell 7.26, eemaldades Kaarma vallas Aste külas teelt liiklust takistanud puu.
“Ei olnud tormiga seoses palju tööd,” ütles Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe reedest päeva kommenteerides, lisades, et päästjad käisid vaid mõnel korral teedelt puid eemaldamas ja tööd said kõik komandod üle Saare maakonna.

Lindmäe sõnul põhjustas Kuressaares sideprobleeme Ida ja Raudtee tänava ristis ümber kukkunud telefonipost. Päästjad posti ei puudutanud, vaid jätsid selle teistele spetsialistidele. Saarte Häälele teatati ka, et näiteks Vatskülas on bussipeatusest tormi tõttu pool minema lennanud.

Jõulukuusk kahtlaselt viltu

Kuressaares tekitas inimestes kõneainet veidi viltu vajunud jõulukuusk linna keskväljakul.
“Vingelt on viltu, see vist varsti kukub, kui tuul tugevamaks läheb,” naeris Andželika Kanemägi, kes eile õhtupoolikul kuusest mööda jalutas.
Kuressaare Linnamajanduse juht Urmas Raik ütles, et kuusk on juba loomu poo-lest algusest saati natuke kõver olnud, aga ta on oma paar kraadi kaldunud ka. Seda ohtu, et kuusk ümber kukub, Raigi sõnul pole.

“Niisama lihtsalt ta kukkuda ei saa. Tallinna jõulukuusel oli saagimise viga, seda ohtu meil ei ole,” kinnitas Raik, lisades, et kui muidugi teeb väga kõva tuult, et puu pooleks murdub, siis see on hoopis teine asi.

Evely Aavik, Raul Vinni, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email