Kunstistuudios näeb sel nädalal kindaid

Saaremaa kinnaste näitus “Käsi käes” ootab külastajaid 10. detsembrini Saaremaa kunstistuudios.

Näitus sündis sellest, et Saaremaal on nii palju kindakirju, mida me reaalses elus näinud ei ole. Kusagilt on kuulda vaid legende, et kunagi kudusid saare naised kindaid, mis tugevasti eristusid teiste seast. Meid aga ajendas kuduma just Saaremaa kindaid uudishimu, tahe ise teha ja õppida, soov mitte ära unustada, meenutada ja veenduda, kui rikkalik on meie oma saare kindakirjade valik, jagada seda mustriilu nooremale põlvkonnale, äratundmisrõõmu eakaaslastele ja lihtsalt silmailu külalistele.

Oleme kasutanud ERM-i, vabaõhumuuseumi ja Saaremaa muuseumi näidiseid, lisaks Eesti Naises 1989. a märtsis Virve Tuubeli avaldatud Saaremaa kindakirju, Kalju Konsini raamatut “Silmkoeesemed”, emade, vanaemade, ämmade ja tuttavate tegijate nõuandeid ja õpetusi.
Kinnaste valmimise käigus saime tõdemuse, kui väike on tegelikult Eestimaa, kuidas kirjad korduvad ja on liikunud koos naistega kihelkonnast kihelkonda.

Need kindad on just sellised, millistena meie oma terekätt ette kujutame – ilus, soe, pehme, kauakestev ja ajatu.
Kindaid on kokku 66 ehk 33 paari 10 Saaremaa kihelkonnast: Mustjalast 7, Valjalast 3, Pühast 5, Jaanist 1, Jämajast 3, Kihelkonnalt 4, Pöidelt 2, Kaarmalt 2, Karjast 4, Ansekülast 1. Lisaks on üks paar kindaid, mille päritolu ei ole teada, on lihtsalt Saaremaalt.

Helgi Veel, Kaire Ley,
Imbi Padar ja Maret Suik

Print Friendly, PDF & Email