Linnuvaatlejad said Sõrves kirja kolm uut talveliiki

Saaremaad väisanud linnuvaatlejad märkasid kahe päeva jooksul Sõrves kolme linnuliiki, keda varem pole Eestis talvel kohatud.

Sõrves linde vaatlemas käinud Eesti linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots ütles, et linnuvaatlejatel on kombeks koostada igasugu nimekirju ja üks selliseid on nimekiri talvel ehk siis detsembrist kuni veebruari lõpuni kohatud linnuliikidest.

Nädalavahetusel täienes talviste harulduste nimekiri koguni kolme linnuliigi võrra, kui nimekirja lisandusid leeterüdi, heletilder ja puna-veetallaja.
Kui esimesed kaks on sügisel siinkandis tavalised linnud, siis puna-veetallaja on Eestis haruldane eksikülaline, kes satub meile põhiliselt Atlandilt tulevate sügiseste tormidega näiteks kusagilt Põhjamere rannikult. Lisaks kohati ka päris palju teisi linnuliike, keda muidu talvel Eestis naljalt ei näe.

“Kuna esimene külmalaine on ikka veel saabumata, kohtabki siin veel palju soojamaa linde, kes muidu lahkuvad Eestist oktoobris või novembris,” rääkis harrastusornitoloog Mati Martinson, kelle sõnul võib praegust pehmet detsembri algust nimetada poolenisti suviseks.

Juba pikemat aega pakub Roomassaare sadamas huvitavat vaatepilti laglekari, kes seal ikka veel rohetaval haljasalal kõhtu täidab.

Mati Martinsoni sõnul on lagled pärit ilmselt Helsingist, kus nad on harjunud muruplatsil sööma. Ehkki laglesid on peetud inimpelglikeks, teeb loodus liikide käitumises pidevalt korrektuure. Nii pesitsevad linnastunud lagled näiteks Helsingi lähedal saartel ja jalutavad kedagi pelgamata ringi Sibeliuse pargis.

Print Friendly, PDF & Email