Juhtkiri: “Orkaan” kui õppimine (5)

Nädala lõpus hõivavad Kaitseliidu “Orkaan” ja Ida-Saaremaa valdade ühine kriisiõppus poole maakonnast. Kiirusepiirangute, kontrollpunktide ja tee ääres liikuva “põgenike” vooluga peavad arvestama kõik, kes reede õhtupoolikust kuni pühapäeva lõunani Kuivastu ja Kuressaare vahel liiklevad. Tüütu, eks? Mingi täiskasvanute liivakastimäng, mis asjalike inimeste kiireid igapäevatoimetusi segab.

Kriisiõppused on selleks, et me õpiksime käituma tavapärasest erinevas olukorras. Kui igapäevaellu sekkuvad ootamatult meist sõltumatud asjaolud, olgu selleks siis erakordselt tugev torm, üleujutus, võõrriigi vägede sissetung või midagi muud, peaksime me kõik teadma, kuidas käituda.

Oluline on, et teaksime, mida teha, et me ise ei tekitaks paanikat, teaksime, kust saab infot toitlustamise või majutamise kohta, millised teed on ohutud ja milliseid teid pidi võime vaenlasele sülle sõita või tulvavete küüsi jääda.

Seepärast ootab Kaitseliit kõigilt, kes on nädalavahetusel õppuse piirkonnas või satuvad seda läbima, mõistvat suhtumist ja kannatlikkust. Õppus on meile kõigile õppimise jaoks.

Print Friendly, PDF & Email