Saaremaa vähetuntud mälestusmärgid (2) Mida räägib rahvasuu? (2)

Saaremaa vähetuntud mälestusmärgid (2) Mida räägib rahvasuu?

EBASELGE MINEVIK: Kihelkonna vallas Viki tee ääres seisvast mälestusmärgist on vaid teada, et see püstitati 1846. aastal. Aga kellele, on tänaseni selgusetu. Oletusi on palju ja ühe versiooni järgi olevat see mälestusmärk algselt hoopiski kuskil mujal seisnud.
Foto: Kadri Kullapere

Tänasel ajalooküljel pöördume veel kord tagasi teema juurde, millega tegime algust nädal tagasi. Kirjutasime siis Kihelkonna vallas Viki tee ääres seisvast vähetuntud mälestusmärgist. Seekord vaatame, millised jutud ja legendid on kogu selle loo kohta levinud kohaliku rahva hulgas.

Lugejale meeletuletuseks, et 19. novembri Saarte Hääles tuli Kuressaares elav koduloouurija Urve Kirss välja versiooniga, et kunagise Hallika riigimõisa maa-alal XIX sajandi keskel püstitatud monument võib olla pühendatud Hellerite aadlisuguvõsale.

Urve Kirss oletas, et võib-olla toimus seal 1846. aasta suvel Hellerite suguvõsa kokkusaamine ja siis püstitati ka too mälestusmärk. Hellerite suguvõsas oli ju rohkesti Vene tsaaririigi kõrgeid ohvitsere, kes tol ajal omasid suurt mõjuvõimu.

Lisaks on teada, et XVIII sajandi teisel poolel oli Hallika mõisavalitsejaks üks kange naine – Hedwig Wilhelmina von Heller (1727–1792), kes oli Hellerite suguvõsa Eesti- ja Liivimaa haru rajaja Gregorius Helleri (?–1710) pojatütar. Et proua von Heller mõisavalitseja tõesti oli, kinnitab aastast 1782 pärinev revisjonikiri.

Üsna pea pärast tema surma lakkas Hallika kroonumõis olemast ja jagati taludeks. Seega ei ole ka välistatud, et Kihelkonnal asuv salapärane mälestusmärk on pühendatud Hedwig Wilhelmina von Hellerile. Kõik need on aga vaid oletused.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email