Tallinn taotleb botaanikaaiale Lümanda vallas maad

Tallinna linn soovib munitsipaliseerida Tallinna botaanikaaia omandis oleva istandusealuse maa, mis asub Lümanda vallas Viidu külas.

Botaanikaaia juhataja Karmen Kähr ütles Saarte Häälele, et botaanikaaia arengukava kohaselt tuleb Audaku taimekatsepunkti maakasutuse õiguslike aluste määratlemine lihtsalt lõpule viia.

Audaku katsepunktis, mida kasutatakse puittaimede, rooside, sibultaimede ja püsilillede katseteks juba 1963. aastast, kasvab Kähri sõnul praegu üle 400 nimetuse puittaimi.

Sealsesse kollektsiooni kuulub tema sõnul mõni Eestis vägagi harva kasvatatav puittaime takson, nagu näiteks metasekvoia, hall ebajasmiin, karvaseõieline enelas, harilik tulbipuu jt, mis mõõduka kliimaga Lääne-Saaremaal kasvavad ja arenevad hästi või rahuldavalt ja on säilinud ka karmidel talvedel.

“Audakul on esindatud ligi 120 puittaime taksonit ja sorti, mis Tallinnas Kloostrimetsa põhidendraariumis puuduvad,” tähendas Kähr. Alates 2001. aastast on taas rajatud ka enam kui 100 erineva nimetusega sibultaimede katsepeenrad umbes 30 ruutmeetril. 

Sibultaimedest on Audakul mitmed liigid ja sordid, mis Kloostrimetsas on hukkunud, jõudnud õitsemise ja viljumiseni. “Mõeldes botaanikaaia arengule üldiselt, on Audakul nagu ka Kloostrimetsas avamaakollektsioonide puhul maaküsimus lõpuni lahendamata. Katsepunkti varustus on viimastel aastatel aga järjest paranenud,” kinnitas Karmen Kähr.

Valminud on tööriistakuur ja osaliselt on parandatud ka amortiseerunud piirdeaed. Järjest intensiivsemalt on katsepunkti kasutatud külmaõrnade taimede katseteks.

“Tallinna botaanikaaial on plaanis algatada katsepunktis sihipäraselt uusi katseid, millest on perspektiivne külmaõrnade taimede paljundamine, nagu ka ohustatud ja haruldaste taimede säilituskollektsiooni loomine,” põhjendas Kähr.

Saare maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja asetäitja maaküsimustes Merike Toose sõnul on kõnealuse aiaga piiratud maatüki suurus 27 769 m².

“Plaan on maareform selle maatüki osas lõpetada ehk siis anda maa omaniku valdusse ja ei midagi enamat,” kinnitas ta.

Print Friendly, PDF & Email