Juhtkiri: Läätsa sadama tuli (1)

Üks sadam jälle kaardil juures. Tegelikult oli see sadam seal juba ammu. Nüüd on ta pigem üks viimasel ajal Saare maakonnas taaskerkinud sadamatest, kus meremehe naine kallimat tormilaternaga koju saab oodata.

Sadam elab siis, kui sadamas on meremehi. Läätsa sadam on selles suhtes õnnelik sadam, et meremehi peaks jätkuma. Kõikide Eestis Euroopa rahaga remonditud sadamate kohta seda öelda veel ei saa. Kuid ehk aeg annab arutust.

Üks nõks, mis Läätsa sadama puhul kulmu kergitama pani, on muulile paigaldatud signaaltuli. Selline kahemõtteline tuli. Kui on tuli, leiab ka võõras sadama üles. Teisalt on tuli ka praktilise väärtusega. Mitte igas uues sadamas pole valgustatud sissesõitu.

Läätsa tule juurest jõuab jällegi järgmise teemani. Mis puudutab meremärgistust üldse. Kuigi praegu meremärkidest rääkida on sama kui pajatada liivasel rannal päikesevannide võtmisest, tuleb tõdeda, et nii mõnessegi suurtest laevateedest eemale jäävasse väikesadamasse ei minda just kehva märgistuse tõttu. Nüüd võiks kätte võtta ja teha euroraha eest ka Lääne-Eesti merele üks korralik turvalisuse uuendus.

Print Friendly, PDF & Email