Rahvamuusikud lustisid Valjalas

Rahvamuusikud lustisid Valjalas

ELUSTAVAD REGILAULU: Ligi aasta koos laulnud Sõrve regilauluansambel Ammuker – juhendaja Mari Lepik (vasakul), Triin Kilgas, Liisi Kilgas, Elve Lepik, Pääsu Parrest, Silvi Filippov, Luule Rajaver, Merike Sepp.
Foto: Ivika Laanet

Möödunud pühapäeval sai viiendal, seega juubelihõngulisel maakondlikul rahvamuusikapäeval Valjala rahvamajas kokku üle kuuekümne rahvapillihuvilise ja laulusõbra.

Keskpäeval alanud töötubades õpiti uusi lugusid. Väikekandlemängijaid juhendas staažikas kandleõpetaja Õie Pärtel, esmakordselt korraldatud karmoškade ja nn kortsmoonikute töötoas jagas õpetust muhe muhulane Meelis Mereäär ning suurtel kanneldel mängijaid õpetas esmakordselt mentori rollis olnud Orissaare gümnaasiumi 9. klassi õpilane Marii Keerd.

Kaks tundi kestnud ühisharjutamist päädis suure rahvamuusika kontserdiga, kus lisaks töötubades osalenutele astusid üles Sõrvemaa juba tuntust kogunud ansamblid: pärimusmuusikaansambel Küi, naiste regilauluansambel Ammuker ja meeste regilauluansambel Soe Jutt.

Esimest korda esinesid publiku ees Orissaare kultuurimaja vaid kolm korda proovi teinud väikekanneldajad. Päeva tõid lusti kontserdile ekstra esinema tulnud lõõtsamehed Viktor Ilvest, Enn Tomson ja Sulev Mägi. Niisamuti sai kuulda kapelli Topelt Lõõtsad, Muhu Lõõtsmoorikuid, Valjala segakoori Waldia kanneldajaid ja paljusid üksikesinejaid.

Saare maakonna rahvakultuurispetsialist Krista Lember ütles kontserti sisse juhatades, et viis aastat on suudetud seda imetabast üritust, maakondlikku rahvamuusikapäeva korraldada.

“Meil on ju tore koos olla. Mina järeldan seda sellest, et olles teiega koos päeva algusest saadik, nägin, millise rõõmu ja lustiga te kõike tegite. Mitte ainult ei mänginud pilli, vaid jutustasite lugusid juurde ja laulsite,” rääkis Lember. Tema sõnul annab see kindlust, et teoks saab ka kuues rahvamuusikapäev.

Maakondlik rahvamuusikapäev on välja kasvanud Orissaare kandlepäevast, mida hakkasid korraldama Õie Pärtel ja Orissaare kultuurimaja juhataja Anu Viljaste. Õie Pärtel ütles Saarte Häälele, et selle päeva eesmärk on just esivanemate pärandust edasi kanda. “Minu jaoks oli üllatus Sõrve laulikute ülesastumine. Et ei ole ainult pillimehi, vaid on ka laulu,” märkis ta.

Päeva peakorraldaja, Valjala valla kultuurijuht Anne Auväärt tähendas, et see päev on selleks, et kõik näeksid, mida saab juurde õppida. “Ja näeksid, et rahvapill ei ole surnud, vaid seda mängitakse terves maakonnas,” lisas ta.

Meelis Mereäär tõdes pärast kontserti, et teda üllatasid eriti väikekandled. “Kui neid on hästi palju – kui mõnusalt võib see kõlada,” märkis ta. Mereäär lisas, et enda kui juhendaja rolliga ta päris rahule ei jäänud. “Kogemise oskus ei ole veel piisav. Veidi raskem ja keerulisem oli seda õiget rütmi hoida, eriti kui on palju üksikmängijaid,” lausus ta.

Kurb oli vaid see, et kuigi teoks sai väga vahva kontsert, oli publikut kasinalt.
Rahvamuusikapäeva korraldas Valjala kultuurimaja koostöös rahvakultuurikeskusega. Toetasid Eesti Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp ja Saaremaa omavalitsuste liit. Maitsva supi keetis rahvamuusikutele Valjala rahvamaja perenaine Pirgit Nuut.

Print Friendly, PDF & Email