Raamatukogud on minister Langi määruse ootel

Raamatukogud on minister Langi määruse ootel

Foto: Egon Ligi

Kultuuriminister Rein Langi soov hakata edaspidi rahastama raamatukogudele vaid eesti väärtkirjanduse muretsemist on raamatukogud murelikuks teinud. “Külaraamatukogudele oleks see küll väga raske,” usub Saare maakonna keskraamatukogu direktor Anu Vahter (pildil).

Pealegi peab raamatukogu arvestama väga erinevate lugejate soovidega ning ministeeriumi ettekirjutused oleksid kindlasti demokraatliku ühiskonnakorra vastased.

“1. detsembril on Tallinnas keskraamatukogude direktorite nõupidamine, ehk pärast seda on juba rohkem rääkida, sest ega me sellest ministri kavandatavast määrusest palju tea,” ütles Vahter, lisades, et kindlasti on nii riigil kui ka raamatukogudel vähe raha, millega toimetada.

“Peame oma eelarvest iga kuu 1/12 kogusummast tellima kirjastustelt uusi teoseid,” rääkis maakonna keskraamatukogu direktor, kelle sõnul ei ole “Langi diskussioon” lugejate eelistusi suurt muutnud – eesti autoritest on ikka loetavamad Viivi Luik, Andrus Kivirähk ja Indrek Hargla.

“Läinud aasta edetabelit juhtis Erik Tohvri, kuid lugejate lemmikute seas (menukid, millel on koguni lugemisjärjekord) paistavad silma nii metsavend Ilbist kõnelev “Veri minu kätel”, Vahur Afanasjevi “Minu Brüssel” kui ka Adena Sepa “Meresoolane maasikmari”. “Minu…” sari on samuti väga populaarne lugejate hulgas,” ütles raamatukogu direktor.

Vahteri sõnul annab loetavusele kindlasti kaalu ka see, kas mõni raamat (näiteks Bulgakovi “Meister ja Margarita” või Aino Perviku lasteraamatud) on koolis kohustusliku kirjanduse hulgas. Siis laenutatakse neid kindlasti enam.

Enamlaenutatavate autorite edetabelisse jõudmist mõjutab aga kindlasti ka see, kui mitu teost on kelleltki ilmunud. Meie noor autor ei suuda siin küll võistelda mõne produktiivse lääne naistekate kirjutajaga, märkis Anu Vahter.

Print Friendly, PDF & Email