Juhtkiri: Toetame põllumeest (7)

Eesti valitsus tegi oma 3. novembri istungil põhimõttelise otsuse toetada edaspidistel kõnelustel Brüsseliga tegelikku põllumeest. Seda, kes toodab piima ja liha või kasvatab vilja. Valitsus leiab, et nemad on väärt suuremat toetust kui need, kes maast lihtsalt niidukiga üle sõidavad.

Selline lähenemine peaks olema eriti meelepärane neile põllumeestele, kes on viimastel aastatel haritavast maast ilma jäänud. On ju ühtne pindalatoetus pannud paljusid maaomanikke võtma põllumeeste käest oma maid tagasi, sest riigilt niitmise ehk maa korrashoiu eest saadav toetus on olnud suurem kui rent, mida põllumees on neile maksta suutnud.

Valitsus on andnud nüüd selge sõnumi, et kodumaine toit on Eesti jaoks selleks liiga tähtis, et lasta osa maid põllumajandustootmisest kerge raha teenimise huvides välja minna.

Tõsi, kõiki põllumajandusmaid ei suuda põllumehed täna veel harida. Ent jäägu niitjate pärusmaaks ikkagi vaid need alad, kuhu põllumees veel jõudnud pole.

Print Friendly, PDF & Email