Evelin Ilvest oodanud koolilapsed jäid pika ninaga (16)

Evelin Ilvest oodanud koolilapsed jäid pika ninaga

AUTOGRAMMID SOOVIJATELE: Kolmapäeva õhtul jagas Evelin Ilves Rahva Raamatus oma värsket raamatut tutvustades kõigile soovijatele autogramme.
Foto. Egon Ligi

Muhu ja Valjala põhikool teadsid, et Kuressaarde hoidiste konkursile võistlustöid mekkima ja Rahva Raamatusse oma kokaraamatut tutvustama tulnud Evelin Ilves astub läbi ka nende juurest.

Koolikülastused jäid aga ära. Muhu põhikooli direktor Andres Anton rääkis Saarte Häälele, et presidendiproua külastus jäi küll ära, kuid presidendikantselei teavitanud neid aegsasti juba esmaspäeval, et Evelin Ilves Muhu koolilastele kahjuks külla ei jõua.

Ootused olid suured

“Loomulikult olid ootused kõrged ja koolipere rõõmsas ootusärevuses, aga midagi erilist meil plaanis ei olnud, oli täiesti tavaline koolipäev,” märkis Anton. Küll aga lepiti Muhu põhikooli direktori sõnul presidendikantseleiga kokku teha sisutihedat koostööd, et presidendiproua visiit Muhu põhikooli saaks ikkagi teoks ja veel sel aastal.

Valjala põhikooli direktor Aive Mõistlik nentis, et nendele presidendiproua külaskäigu ärajäämisest ei teatatud. Samas polnud nemadki teinud spetsiaalseid ettevalmistusi, nii et kellegi peale pahased nad direktori sõnul pole.

“Meil oli koolis kokkulepe, et kui ta tuleb, näitame talle kõiki meie tublisid lapsi ja, teiseks, et kõik tublid lapsed näeksid teda, see oli põhiline,” tähendas Mõistlik.

Üllatusena tuli Valjala põhikoolile see, et kui Muhu koolile teatati, et mingit külastust ei toimu, siis neile ei teatanud sellest keegi. “Meil lapsed eile ikka ootasid. Lõpuks helistasin Muhu kooli, et kaua neil seal veel läheb, ja siis kuulsingi, et muhulastele oli juba esmaspäeval teatatud,” rääkis Mõistlik. Valjala kooli direktor möönis aga, et nad võtsid asja huumoriga, sest kõigil võib ju vahel arusaamatusi juhtuda.

Muhu põhikooliga võttis presidendiproua külastuse asjus ühendust muhulasest riigikogulane Imre Sooäär, kes kinnitas ka toimetusele, et ta tõepoolest suhtles Muhu kooli direktoriga, kuid seda presidendikantselei palvel. Kui presidendiproua päevakava aga muutus, siis annulleeris kantselei külastuse. Arusaamatuse kohta Valjala koolis ei osanud Sooäär aga midagi öelda, sest tema selle kooliga ei suhelnud.

Väike kommunikatsioonihäire

Vabariigi presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert ütles Saarte Häälele, et küsimused koolide külastuse kohta tekitasid presidendikantseleis üksjagu arusaamatust. Tema sõnul ei olnud ei kantselei ega Evelin Ilves Valjala ja Muhu kooliga nende võimalikku külastamist kordagi arutanud. “Nagu nüüd on selgunud, tehti seda meie teadmata, ning presidendikantseleiga mitte seotud inimeste parimatest kavatsustest tõukuv tegevus külvas segadust ja vääriti mõistmist,” selgitas Piret Pert.

Tema sõnul võttis Muhu kooliga ühendust nõunik Maimu Sibrits presidendikantseleist, kuid seda alles siis, kui selgus, et Imre Sooäär oli kooli juba informeerinud Evelin Ilvese külaskäigust. Ülejäänud kantselei sellest teadlik aga ei olnud ja Evelin Ilvese päevaplaani poleks selline külastus ka mahtunud. “Meil on kahju Valjala ja Muhu koolipere ees ning loodame, et ükskord oodatud kohtumine seal ka toimub,” märkis Pert.

Iseenesest jäi Evelin Ilves Saaremaa külastusega ülimalt rahule. “Ma nägin palju eneseusku, rõõmsameelsust ja sisemist tugevust,” sõnas ta. “Kohtasin inimesi, kes armastavad oma kodukohta ja Eestit laiemalt, ning sellised kohtumised mõjuvad alati endalegi julgustavalt, eriti kui hämar aeg on juba väljas,” lisas Ilves.

Print Friendly, PDF & Email