Oktoobri ilm oli mõnusalt soe

Hilissügise kohta ebatavaliselt soe tundunud oktoobrikuu sai kinnitust ka EMHI ilmavaatlusosakonna edastatud numbrite näol.

Kuu keskmine õhutemperatuur kerkis Saare maakonna mõõtmispaikades üle normi paari kraadi jagu. Nii Roomassaares, Sõrves kui ka Vilsandil oli oktoobri keskmine temperatuur 10 soojakraadi.

Sõrve üllatas 1. oktoobril mõõdetud 17,5 soojakraadiga, mis jäi ka kuu kõrgeimaks mõõdetud temperatuuriks kogu Eestis. Teistes Saare maakonna mõõtmispaikades jäid maksimumid 16,7 kraadi juurde Roomassaares ja 16,2 kraadi juurde Vilsandil.

Kuu minimaalseimad temperatuurid olid veel julgelt üle 0-kraadi. Eelmisel aastal langes oktoobri miinimum juba külmakraadide poolele. Külmim hetk tänavuses oktoobris mõõdeti Roomassaares 15. oktoobril, kui temperatuur langes 3,2 soojakraadi peale.

Sademeid oli oktoobris normilähedaselt või veidi vähem. Suurim sajuhulk mõõdeti Sõrves, kus sadas 60 mm (norm 67). Äikest esines Saaremaal kuuel päeval.

Saaremaa osutus ka taas päikesepaistelisimaks paigaks Eestis. Seekord torkas ses osas 159 tunniga enim silma Roomassaare. 101-tunnise normi juures oli Vilsandil päikesepaistet 127 tundi ja Sõrves 147 tundi.

Print Friendly, PDF & Email