Saareküla iidne tamm võeti maha omaniku loata (9)

Saareküla iidne tamm võeti maha omaniku loata

ENNE JA NÜÜD: Tamme talu tamm oma täies hiilguses ja nüüd, pärast mahavõtmist ja tükkideks saagimist.
Foto: 2x Tõnu Pilvik

“See on nii uskumatu lugu. Näitasin pilte kodus, naine pidi nutma hakkama, et miks inimesed niimoodi teevad,” oli nädalavahetusel Tallinnast oma Saareküla maakoju tulnud Tõnu Pilvik šokeeritud, kui nägi taluväravas iidset, perele väga olulise tähendusega tamme juppideks saetuna.

Saarekülas Tamme talu väravas kasvanud iidne, umbes 150 aastat vana tammepuu, mille järgi talu kunagi nime sai, võeti möödunud nädalal maha, ilma et omanikku oleks sellest teavitatud.

“Seda ma teadsin, et nad millalgi tulevad. Pool aastat tagasi oli jutt, et üks saarepuu, mis segab liini, võetakse maha. Eks nad ükspäev olid kohal ja võtsid selle puu maha, mis nad pidid maha võtma. Kõrval oli võetud veel oksi, mis võivad liini ohustada, ning “kingitusena” oli ka tamm maha võetud,” kurjustas Tamme talu peremees Tõnu Pilvik.

Pilvik oletas, et see on Eesti Energia töö. Lahtised lehtedega oksad olid kadunud, tüvi ja suuremad oksad olid tükkideks saetuna kohapeale jäetud.
“Tamme ümbruses oli ümberringi suitsukonisid maasse tambitud. Ja kuna see saarepuu, mille nad pidid võtma, oli ka seal kõrval maha võetud, siis olen ma täiesti kindel, et see oli Eesti Energia,” arvas Pilvik.

Saareküla ja Saaremetsa küla külavanem Eha Ennemuist lausus, et võib-olla käisid kohal noored poisid, kellel kästi lagedaks teha ja nad täitsid käsku. “Nemad võib-olla ei mõelnudki, et sellel puul võib ka mingi tähendus olla,” sõnas külavanem.

Praegu pensionil, kuid varem keskkonnateenistuses töötanud Saarekülas elav Vello Rand, kes ka mahasaetud puud vaatamas käis, ütles, et ilmselt oleks see puu millalgi küll maha võtta tulnud, kuna ta oli seest täitsa mäda. “Aga alati tuleb öelda ja teavitada. Nii et peremehega üldse ei räägita – see ei ole hea tava,” tähendas Vello Rand.

Eesti Energia Jaotusvõrgu käidukorralduse juhtivspetsialist Hannes Roomet ütles, et Saarekülas soovis omanik saarepuude mahavõtmist, kuna need on liinidele ohtlikud.

“Käisime kohapeal olukorda hindamas, kärpisime liinilähedasi puuoksi ja leppisime kokku puude mahavõtmises,” rääkis Hannes Roomet.

Hooldustöid teevad Eesti Energia Jaotusvõrgu koostööpartnerid, kellega sõlmitud lepingud näevad ette kindlad kvaliteedinõuded. Nii ei tohi raietöid mingil juhul teha omanikuga kooskõlastamata, välja arvatud ohtliku olukorra korral.

“Sellisel juhul teavitame maaomanikku esimesel võimalusel, “ lausus Roomet.

Ta nentis, et nüüd on paraku tõepoolest lisaks saarepuudele maha võetud ka elektriliini poole kaldu kasvanud ja osaliselt pehkinud tamm, mis töid teinud koostööpartneri sõnul kujutanud endast elektriliinidele suuremat ohtu.

“Kuna meie vastutame tehtud tööde eest, siis läheme homme (täna – toim) selle juhtumi asjaolusid kohapeale selgitama ja suhtleme nii töid teostanud ettevõtte kui ka maaomanikuga,” märkis ta. Seejärel saab juhtunule ka hinnangu anda ja lahendusi otsida.

Roomet kinnitas, et Eesti Energia võtab olukordi, kus ei ole järgitud hooldustöödeks vajalikke norme ja kooskõlastusi, väga tõsiselt.

Print Friendly, PDF & Email