Leisi vald sõdib päästekomando sulgemise vastu (20)

Leisi vald sõdib päästekomando sulgemise vastu

MURELIK VALLAJUHT: Leisi vallavolikogu esimehe Andrus Kandima sõnul paistab anekdoodina kampaania “Talendid koju”, kus riigil õnnestub tagasi meelitada 3–4 inimest, lahkuma on aga sunnitud sajad uued tööotsijad.
Foto: Egon Ligi

Leisi vald tegi siseministeeriumile avaliku pöördumise, milles protestib Leisi päästekomando sulgemise vastu.

“Leisi vallavalitsus ja volikogu pöörduvad teie poole palvega peatada Päästeameti poolt koostatud kava järjekordsete päästekomandode sulgemiseks,” seisab eelmisel reedel Leisi vallavalitsusest siseminister Ken-Marti Vaherile saadetud kirjas. Siseministrit teavitatakse ka, et valdadega, kelle päästeüksusi hakatakse sulgema, ei ole peetud mingeid läbirääkimisi.

Vallavanem Ludvik Mõtlepa ja volikogu esimehe Andrus Kandima allkirjastatud avalikus pöördumises seisab veel, et Leisi päästeüksuse kaotamise korral ei jää mitte terve valla territoorium 15 minutiga kohale jõudmise alasse, isegi 30 minuti jooksul ei jõua Kuressaare ja Orissaare päästekomando enamasti sündmuskohale.

Kuigi Orissaare ja Leisi vahemaa on 32 kilomeetrit, võivad kiiret kohalejõudmist pikendada kurviline tee ja ilmastikuolud. See tähendab aga, et Leisi valla turvalisus ei ole päästeüksuste poolt tagatud.

Leisi vallajuhid leiavad, et ka Eesti vabariigi maapiirkondades peab elamine võimalik olema, sest kui “maainimene maksab riigimakse sarnaselt linnainimesega”, siis peavad ka temale olema tagatud riiklikud teenused.

Kirjas tuuakse näide, et riik propageerib ja näeb vajadust luua töökohti maapiirkondadesse, ise aga samal ajal neid pidevalt kaotades. Viimase aja näited on politseikonstaabli kohtade kaotamine valdades, postkontorite sulgemine, edasi päästekomandode kaotamine, koolide sulgemine, omavalitsuste vähendamine.

“Selle valguses paistab anekdoodina kampaania “Talendid koju”, kus riigil õnnestub tagasi meelitada 3–4 inimest, lahkuma on aga sunnitud sajad uued tööotsijad,” märgivad Mõtlep ja Kandima, lisades, et Leisi päästekomando sulgemisega kaob vallas 16 töökohta.

Lisaks teavitavad vallajuhid, et vallas on 200 õpilasega keskkool, 75-kohaline lasteaed, 25-kohaline hooldekodu, mitu puidutöötlemise ettevõtet, parvlaevaühendusega sadam, mis kõik nõuavad kõrgendatud tähelepanu.

Leisi vald on praeguse päästekeskuse välja ehitanud valdavalt valla vahenditega ja toetab osaliselt majanduskulude katmisel senini. Viimastel aastatel on Leisi vald võtnud oma mureks turvalisuse suurendamise ning korrastanud olemasolevaid tuletõrje veevõtukohti ja rajanud ka uusi. Investeeritud on märkimisväärne summa.

Print Friendly, PDF & Email