Mees, kes teadis liiga palju (4)

Mees, kes teadis liiga palju

SUUREST MERERIIGIST VÄIKSEMASSE: Inglased Venecia Sanders (paremal), Mark Coverdale ja Robert Sanders teel oma unistuste puhkekohale Abruka saarele.
Foto: Egon Ligi

Liibüalased võivad rõõmustada diktaator Muammar Gaddafi surma üle, kuid uskuge, kergendatult hingasid ka demokraatlikke väärtusi kaitsvate lääneriikide juhid, kirjutab David Rieff ajakirjas Foreign Policy.

Me ei saa vist kunagi teada, kas NATO liikmesmaad, kes alles aasta tagasi kutsusid Muammar Gaddafit pidulikele vastuvõttudele, mängisid mingit rolli Liibüa endise diktaatori hävitamises. Teleuudistes nähtu alusel võib vaid kinnitada, et ülestõusnute kätte sattus Gaddafi elusana. Täiesti väär on aga ajakirjanduses alguses levinud väide, et diktaator sai surma tulevahetuses, mis puhkes ülestõusnute ja Gaddafi tulihingeliste toetajate vahel.

NATO liidrid tunnistavad, et nende lennukid pommitasid autokolonni, kui Gaddafi üritas ümberpiiratud Sirte linnast põgeneda. See juhtus vaid veidi aega enne seda, kui ülestõusnud ta vangistasid. Samas on NATO eitanud, et teadis Gaddafi viibimisest selles kolonnis. Kui see tõesti tõele peaks vastama ning prantslased, britid ja ameeriklased ei soovinudki Gaddafit tegelikult tappa, siis neil lihtsalt vedas erakordselt, ironiseerib Rieff.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Lühendatult ajakirjast Foreign Policy
Vahendas Urmas Kiil

Print Friendly, PDF & Email