Saarlastest mägiveisekasvatajad valiti ühingu juhatusse (1)

Saarlastest mägiveisekasvatajad valiti ühingu juhatusse

ŠOTLASED SAAREMAAL: Šoti mägiveised on Saaremaal kenasti kodunenud ja on siin juba üsna palju järglasi andnud.
Foto: Erakogu

Kolm aastat tegutsenud MTÜ Šoti Mägiveis üldkoosolekul valiti ühingu kolmeliikmelisse juhatusse kaks saarlasest loomakasvatajat – OÜ Ranna-Villa juht Kairo Pilviste Küdema külast ja MTÜ Vilsandi eestvedaja Priit Künnapas Kaunispe küla Kaubi talust. Juhatuse kolmas liige on harjumaalane Ardi Kadanik Padise vallast.

Eestis on Šoti mägiveiste kasvatajaid viimastel aastatel juurde tulnud. Hinnanguliselt on Eesti rohumaadel praegu üle 2000 mägiveise. Kõik mägiveisekasvatajad ühingu liikmed siiski ei ole. Mittetulundusühingusse kuulub 23 liiget, neist koguni kuus Saare maakonnast (Kairo Pilviste Küdemast, Priit Künnapas Kaunispelt, Kaido Eigo Paatsa külast, Liis Reinma Mujastest, Ago Nurmberg Muhu saare Vanamõisa külast ja Rein Lember Abruka saarelt).

“Kuna kõik Šoti mägiveiste kasvatajad ühingusse ei kuulu, siis loodame ühingu liikmete arvu suurendada. Kavandame oma liikmetele vajalikke koolitusreise nii Eestimaa farmidesse kui ka välismaale. Jagame teavet kõigile huvilistele, ka ühingusse mittekuuluvatele loomakasvatajatele.

Tahame inimesi aidata ka tõuloomade müügi osas,” teavitas Kairo Pilviste.
Teadupärast on Šoti mägiveiste eestlastest kasvatajad müünud esimesed loomad ka piiri taha. See tõestab meie loomakasvatajate head tööd nii tõupuhtuse valdkonnas kui ka karjapidamises tervikuna.

“Üks põhilisi asju, millega tuleb kohe hakata tegelema, on Šoti mägiveiste liha ja lihatoodete tutvustamine-propageerimine tarbijaskonna hulgas. Turunduskanalite kaudu tahame välja tuua Šoti mägiveise liha omapära.

Ajalooliselt on eestlased olnud ju peamiselt sealiha tarbijad. Meie asi on selgitada Šoti mägiveiste liha häid omadusi. Hea on, kui saame omakasvatatud loomade liha ja lihatooteid eksportida ka välisriikidesse. Paljudes nii Euroopa kui ka muu maailma riikides on Šoti mägiveiste liha ja lihatooted kõrges hinnas,” märkis Kairo Pilviste.

Print Friendly, PDF & Email