Valjalas suitses kuivati (2)

Valjalas suitses kuivati

HARJUTUS: Päästmine oli seekord siiski vaid harjutus.
Foto: Egon Ligi

Eile hommikul sõitis Valjalga 9 päästemasinat, sest viljakuivati katuse vahelt tuli suitsu ja hoonest tuli otsida kannatanuid. Kohale ruttasid ka uudistenäljas meediakanalite esindajad. Õnneks oli tegemist siiski vaid õppustega.

“Keegi ei tea, mis seal täpselt juhtus, aga mina tean, sest mina tegin,” ütles õppuseid ette valmistanud Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe, lisades, et kõik on läinud plaanipäraselt.

“On teil siin tõesti õppused, või juhtus päriselt õnnetus?” päris üks ehmunud kohalik Margus Lindmäelt, ise kahtlevalt päästjatel seljas olevaid “hindaja”- ja “vaatleja”-veste silmitsedes. Häirekeskus sai teate, et Valjalas põleb kuivati: kinnine tuli, väljast leeki ei näe, põlevad puidust vahelaed, kuivati konstruktsioonid ja ka vili; majas on tõenäoliselt kaks inimest.

“Legendi järgi on seekord natuke teistmoodi kui tavaliselt, sest kõik reageerijad reageerisid kodust,” märkis Lindmäe, lisades, et mehed olid küll teadlikud, et midagi toimub, aga millal ja kus, jäi üllatuseks.

Lisaks kutselistele päästjatele olid kohal ka vabatahtlikud Valjalast ja Pihtlast. Kohale tuli üheksa päästeautot ja õppustel osales 19 meest.
Lisada võib, et kuigi paljud päästjad olid Valjalas õppustel, oli samal ajal tagatud ka valve juhuks, kui keegi päriselt päästjate abi vajanuks. Lindmäe kinnitusel oli valve tagatud nii Kuresaares kui ka Orissaares.

“Kui peaks tulema mingi suurem õnnetus, siis katkestame me õppuse kohe,” sõnas Lindmäe. Pealtvaatajatele võis naljakas tunduda, et vett lasti suure joana maja kõrvale. Lindmäe selgitas, et neil on vaja imiteerida veekulumist ning kuna nad hoonet rikkuda ei taha, suunatakse veejuga kõrvale. Õhtul õppuste tulemusi kokku võttes oli Margus Lindmäe rahul.

Print Friendly, PDF & Email