Reele Reinarti kalaroog on üks paremaid koolitoite (2)

Reele Reinarti kalaroog on üks paremaid koolitoite

UUTE KATSETAMISTENI: Retseptivõistluselt sai Reele Reinart oma sõnul kindlasti häid koolitoiduideid ka
Tornimäe põhikooli laste jaoks.
Foto: Egon Ligi

Haapsalu kutsehariduskeskuses toimunud konverentsil “Toit ja tervis” valisid nii žürii kui ka publik välja parimad kooli- ja lasteaiatoidu retseptid. Parima kalatoidu pakkus välja Tornimäe põhikooli kokk Reele Reinart.

Kuigi sügisene koolivaheaeg on täies hoos, ei ole koolikokad päris niisama, jalad seinal, puhkust nautinud. Kokad kogunesid sel teisipäeval hoopis Haapsallu, et algavaks õppeveerandiks üksteiselt uusi toiduretsepte koguda. Retseptikonkurss osutus võidukaks ka ühele saarlannale, Tornimäe põhikooli kokale Reele Reinartile.

Aastajagu kokaametit pidanud Reinart rääkis Saarte Häälele, et parima kalatoidu retsept sai koostatud katsetamiste tulemusel. “Neist toorainetest, mis endal on kodus olemas olnud, neist olen teinud ja proovinud,” avaldas ta.

Reele kalaroog kujutab endast paneeritud kalapulki haugist või ahvenast, mille kõrvale sobib ideaalselt omavalmistatud dipikaste. Tornimäe põhikoolis on Reele Reinart seda rooga valmistanud pikapäevarühma lastele. “Lastele täitsa meeldib. Olen seda kodus ka oma lastele teinud,” lausus ta.

Reele Reinarti sõnul sai ta Haapsalus toimunud koolituspäevalt ja retseptivõistluselt päris häid mõtteid oma kodukooli laste jaoks. “Aga ma pole jõudnud seda kõike enda jaoks veel eriti läbi seedida. Nii palju oli uut ja huvitavat, sest käisin üldse esimest korda sellisel koolitusel,” oli Reinart Haapsalus nähtust ja kuuldust vaimustuses.

Retseptivõistluse korraldaja, Haapsalu kutsehariduskeskuse majutus- ja toitlustusosakonna juhi Enna Kallasvee sõnul tuli konkursi mõte kokkadelt endilt, kel aeg-ajalt ikka ideedest puudu võib tulla. Konkursile laekus 15 retsepti, mis kõik põhinesid kohalikul toorainel.

Võidukas kalatoit
“See on kiiresti valmiv ja lihtne toit,” kinnitas retsepti autor Reele Reinart ja vabandas juba ette, et ei oska lugejatele täpseid koguseid välja tuua. Põhimõtteliselt tuleb aga võtta selline paras kogus haugi- või ahvenafileed ja lõigata sellest paksemad ribad. Seejärel tuleb poolkõva sepik saumikseriga purustada ning paneerida fileelõike esmalt soolaga maitsestatud munas ja seejärel sepikupurus. Ning siis pannile praadima! Aega võtab see kõik maksimaalselt pool tundi. “Ja kõrvale sobib hästi dipikaste, mis on kokku segatud hapukoorest, majoneesist ning hakitud tillist, tükeldatud munast, sibulast ja hapukurgist näiteks,” ütles Reele Reinart.

Print Friendly, PDF & Email