Kolme päeva jooksu uued rekordid

14.–16. oktoobril toimunud Saaremaa kolme päeva jooksul sündisid mitmed uued osavõturekordid.

Esimesel päeval oli põhijooksu 10 km distantsi stardis 362 võistlejat, varasem rekord (eelmisel aastal) oli 337. Teisel päeval lisandus veel kaks võistlejat, kes ei olnud esimesel päeval starti jõudnud. Seega osales kokku 364 võistlejat.

Kõigil kolmel päeval jooksis ehk sai lõpptulemuse kirja 350 jooksu lõpetajat, senine parim tulemus oli 326 jooksjat aastal 2010. Kõige rohkem oli võistlusel katkestajaid teisel päeval Sõrve etapil. Põhiline põhjus põlvetraumad.

Rekordiline oli ka naisjooksjate osavõtt. Kolme päeva tulemuse sai kirja 104 naisjooksjat, kuuel tuli võistlus pooleli jätta. Eelmine lõpetajate rekord pärineb samuti eelmisest aastast, siis lõpetas 88 naisjooksjat. Võistlema oli tänavu tuldud ka Lätist, Venemaalt, Soomest, Rootsist, Kanadast ja USA-st, neist kahest viimasest riigist esmakordselt.

Noortejooksul alustas esimesel päeval 2 km pikkusel distantsil 44 võistlejat ja nemad ka kõigil kolmel päeval lõpetasid. Varem polegi nii olnud, et kõik noortejooksu alustanud selle ka lõpetavad. Teisel päeval osales ka 45. võistleja, kes esimese päeva starti ei jõudnud.

Seega oli võistlejaid kokku 409 ja kui lisada ka registreerunud tervisejooksjad, tuleb osalejate arvuks 450.

Kahjuks puudub kohalikel noortel endiselt huvi selle noortejooksu vastu. 45 võistlejast vaid 18 oli meie maakonna koolidest, 27 seega mandri koolidest, nad ei pidanud paljuks tulla kolmeks päevaks Saaremaale võistlema, pealegi pidid nad koolist küsima vaba päeva, mida meie õpilased tegema ei pidanud.

Uued rekordid sündisid ka võistkondade osas. Esimesel võistluspäeval alustas põhijooksu 63 kolme-neljaliikmelist võistkonda (eelmisel aastal rekordiliselt 53). Täiskoosseisus lõpetada ei suutnud neist vaid kaks naiskonda. Rõõmustas naiskondade hulga jätkuv kasv, sedakorda oli neid lausa 15.

Uudis oli ka see, et tänavu kasutati jooksul ajavõtuks esmakordselt kiibisüsteemi, mis tagas tulemuste väga operatiivse laekumise.

Tõnu Vaher

Print Friendly, PDF & Email