ERR: raadiolevi Kuressaares pole kehvem kui mujal Eestis (14)

ERR: raadiolevi Kuressaares pole kehvem kui mujal Eestis

 

Pärast seda, kui riigiraadio hakkas oma saateid Saaremaal edastama Kuressaare masti asemel Sauvere mastist, on paljud linnaelanikud kurtnud Vikerraadio ja teiste raadioprogrammide kuuldavuse olulist halvenemist. Rahvusringhääling väidab aga, et levi Kuressaares pole kehvem kui mujal Eestis.

Eesti rahvusringhäälingu raadio tehnika- ja salvestusosakonna juhataja Vytautas Martinonis kinnitas, et nende mõõtmiste järgi pole raadiolevi Kuressaares praegu sugugi kehvem kui ülejäänud Eestis. “Samas saavutasime aga selle, et Lääne-Saaremaa valdades, s.t ligi 5000 inimesel on nüüd raadiolevi sama, mis Kuressaare linnas,” ütles Martinonis.

ERR-i spetsialist möönis siiski, et mõnes majas võib levi tõepoolest kehvem olla kui varem. “Kuid nii on see ka näiteks Tallinnas Õismäel,” sõnas ta. “Majades, mis paiknevad saateantenni suhtes pikisuunas, signaal igas kohas nii hästi ei levi.”

Martinonise sõnul peaksid Kuresaare inimesed ka ise selleks midagi tegema, et kuuldavust paremaks muuta. “Esmalt tuleks kontrollida, kas raadiol on korralik antenn,” selgitas ta. “Ise näiteks olen näinud köögiraadioid, mille antenn on hoopiski murdunud või selle asemel kasutatakse lihtsalt mõnd kirjaklambrit.”

“Kui aga kodudes kasutatakse telesaadete vastuvõtuks välisantenni, võiks sedasama antenni kasutada ka raadiosaadete vastuvõtuks,” jätkas ERR-i osakonna juhataja. “Varem olid Kuressaare elanikud lihtsalt väga heas olukorras, kuna saatjad asusid otse nende külje all.”

Vytautas Martinonis lubas, et lähiajal jagab ta Kuressaare elanikele soovitusi, mida teha, et raadiovastuvõtu kvaliteeti parandada. “Praegu ootan ma ära veel AS-i Levira mõõtmise tulemused,” lausus ta ja lisas, et saatjad jäävad sinna, kus nad on.

Kaks aastat tagasi, 2009. aasta detsembris juba tehti katse viia riigiraadio saatjad Kuressaarest Sauvere masti. Tookord ütles rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa ajalehele, et juhul kui raadioprogrammide vastuvõtt Kuressaares halveneb, loobuvad nad Sauvere mastist ja Eesti raadio saatjad jäävad Kuressaarde. “Mingil tingimusel ei lahenda me asja selliselt, et Kuressaare elanikud peaksid oma majakatustele mingeid antenne paigaldama hakkama,” kinnitas Allikmaa toona.

Print Friendly, PDF & Email