Lihatööstus loob veisekasvatajate katusorganisatsiooni (4)

Saaremaa lihatööstus kutsub Saaremaa veisekasvatajaid ühinema katusorganisatsiooniga, mis aitaks nii lihaveisekasvatajatel kui ka piimatootjatel saada oma toodangu eest kõrgemat hinda.

AS-i Saaremaa Lihatööstus juhatuse liikme Kristjan Leedo sõnul on lihatööstus valmis uue ühenduse moodustamisel abiks olema, olles hiljem seltsi liikmetele turustuspartneriks. “Oleme nõus sõlmima ühenduse liikmetega lepingud ja maksma liha eest rohkem, kui tavahinnakiri ette näeb. Eks need boonused tuleb veel läbi arutada, kui ühendus on loodud,” rääkis Kristjan Leedo.

Olukorras, kus Eestist ja ka Saaremaalt ostavad loomi aktiivselt kokku ka Türgi lihatööstused, on Saaremaa lihatööstuse huvi tagada endale aastaringne tõrgeteta toorainevoog. Praegu ostab Saaremaa lihatööstus veiseid ka Hiiu- ja Läänemaalt, aga türklaste tõttu on osa koormatest saamata jäänud.

Näiteks kui loodavas organisatsioonis on 25 liiget, kes kõik teavad, millal nende loomad saavad tapaküpseks, annab see lihatööstusele võimaluse oma tootmist paremini planeerida. “Muidu on nii, et üks kuu on türklased siin ja koorem saadetakse Türki, ja siis kui türklasi pole, on jälle lihauputus,” ütles Leedo.

“Mida kaugemale me toorainevoogu ette teame, seda parem. Oluline on see, et kui loomakasvataja on oma loomad meie müügigraafikusse sisse pannud, siis me eeldame, et nad oma lubadusest ka kinni peavad,” lisas ta.

Samas ei muuda ühenduse liikmeks astumine ühtegi loomakasvatajat sunnismaiseks, keegi ei ole lepinguväliselt kohustatud müüma oma loomi üksnes Saaremaa lihatööstusele, vaid ikka sellele, kes rohkem pakub.
Kuna Saaremaa lihatööstusel on üle 300 lüpsilehma, siis on lihatööstus huvitatud ka parima piimahinna saamisest.

“Mida suuremad on mahud, seda suurem on võimalus kaubelda välja parim hind,” osutas Kristjan Leedo. “Kui on sama hind Saaremaal ja mandril, siis loomulikult müüksid kõik Saaremaal, aga kui hinnakäärid on oluliselt Saaremaa kahjuks, siis võib siinne piimatootja müüa oma toodangu ka Saaremaalt väljapoole.”

“Üheskoos on tootjatel rohkem jõudu oma asja eest seista ja kui saab ühiselt kokku autokoorma piima, siis on võimalik seda ka teistele Eesti tööstustele turustada,” lisas ta. Kristjan Leedo ütles, et loodava veisekasvatajate ühenduse etteotsa oleks vaja aktiivset tegevjuhti, kes hakkab toimetama nii liha- kui ka piimatootjate huve silmas pidades.

“Kui on mõni selline inimene, võiks ta endast märku anda ja Saaremaa lihatööstusega ühendust võtta,” sõnas Kristjan Leedo.

Print Friendly, PDF & Email