Väliseksperte üllatas siinse laevatööstuse modernsus ja puhtus (9)

Väliseksperte üllatas siinse laevatööstuse modernsus ja puhtus

KATSEBASSEINI EKSPERDID: Laevaehituse mõistes suurelt maalt pärit Marta Pedišić Buča ja Ivan Mišković peatusid Grand Rose spaahotellis, mille naabrusse ehitatakse peagi väikelaevaehitajate kompetentsikeskuse hoone ja katsebassein.
Foto: Hendrik Kuusk

Sel nädalal väisasid Kuressaare kolledži väikelaevaehituse kompetentsikeskust ja laevaehitajaid Horvaatia Brodarski instituudi teadlased, kes esinesid teisipäeval mudelkatsebasseini teemalise loenguga ja on oma teadmistega abiks siinse katsebasseini planeerimisel.

Laevade hüdrodünaamik Marta Pedišić Buča ja elektromehaanikainsener Ivan Mišković rääkisid Saarte Häälele, millistena näevad nemad siinse laevaehituse võimalusi.

Te olete nüüd näinud mõnda meie paadiehitusfirmat, mis on peamised asjad, mis teile silma jäid, ja mida võiks välja tuua?
Marta Pedišić Buča: Esiteks, neil on päris palju tööd. Baltic Workboats’i tehases oli muljetavaldav kogus laevu. Kõik tundub olevat väga hästi organiseeritud ja puhas.

On selles midagi erilist?
M. P. B.: Puhtus võib-olla.
Ivan Mišković: BWB on küllaltki uus firma, nad on teinud kümne aastaga väga palju tööd, nad on väga progressiivsed.
M. P. B.: Saare Paadis tundus olevat teatud perekonnatunnet. Ma ei tea, kas see on nii, aga näis nagu oleks see perekonnaäri.

Mis te arvate, kas väikesaarel on võimalik üles ehitada paadiehitajate kogukond?
M. P. B.: Siin on infrastruktuuriline potentsiaal ja vajadus selleks, et saar selles suunas areneks. Nagu me siiani näinud oleme, on siin väga palju head tahtmist ja pealehakkamist.
Kas pealehakkamisest piisab – kas siin on ka vajalikud inimesed?
M. P. B.: Tänu tänapäevastele kommunikatsioonivõimalustele on seda võimalik üles ehitada ka ilma, et kõik inimesed oleksid kohapeal. Toetudes ka väliskontaktidele on võimalik millegagi alustada ja hiljem arenevad ilmselt välja ka kodused jõud.

Kas kõik ei ole siin liiga väike? Väike saar, väiksed firmad, on siin üldse potentsiaali?
I. M.: Horvaatias on sarnaseid väikeseid tööstusi, ma arvan, et väiksus pole mingi probleem, eriti kui suudetakse kokku saada teadmised ja kogemus. Te teete palju koostööd teiste riikidega ning panustate ekspordile, ma arvan, et saare või riigi väiksus ei ole siin mingi probleem.

Kui te siit koju lähete, mida ütlete oma kolleegidele ja sarnase tegevusala inimestele?
I. M.: Ma olin meeldivalt üllatunud siinsetest inimestest, asjadest, mida ma nägin, ja see oli palju modernsem, kui oleksin arvanud. Võib-olla polnud ma piisavalt informeeritud, kuid olin meeldivalt üllatunud.
M. P. B.: Minu arvates on igasugune tehnoloogilise kultuuri arendamine väga positiivne. Meie riigis ei arendata tehnilist kultuuri, ei investeerita sinna – ma arvan, et pikas perspektiivis on see väga halb valik. Noori inimesi peaks selles valdkonnas harima ja arendama.

Print Friendly, PDF & Email