Kala tarbimine on aasta-aastalt vähenenud

Eestlane kui mereäärse riigi elanik võiks kala tarbida oluliselt rohkem kui ta seda praegu teeb, vahendasid Delfi majandusuudised. Statistikaameti uuringust selgub, et just värske kala tarbimine on viimastel aastatel hoopis vähenenud.

2007. aastal tarbiti näiteks 12,1 kg, 2010. aastal 10,5 kg kala ja kalatooteid elaniku kohta. Tarbimine ongi vähenenud just värske kala osas, ülejäänud kalatoodete tarbimiskogus elaniku kohta on olnud aastast aastasse püsivam.

Värsket kala tarbiti 2003. aastal elaniku kohta 8,4 kg, 2010. aastal 4,3 kg, muid kalatooteid 2003. aastal 5,5 kg, 2010. aastal 6,2 kg elaniku kohta. Elanike tarbimisstruktuur on aastatega muutunud. 90-ndate algul oli kaubanduses pakutav toidukaupade sortiment kitsas ja kohalik kala sageli asendamatu odav toiduaine pere toidulaual.

Käesoleval ajal inimesed küll teavad, et kala on tervislik, kuid igapäevaste ostude puhul saab sageli määravaks toidu valmistamise mugavus, toidu kvaliteet, portsjoni hind ning siin on tarbijal liha-, piima-, teraviljatoodete ja köögiviljade näol kalale mitmeid konkurente.

Print Friendly, PDF & Email