Ruhnu kuum suvi 1941

Ruhnu kuum suvi 1941

PÜÜDIS LEPITADA: Sellel 1938. aastal üles võetud pildil on jäädvustatud Ruhnu metsavaht Hans Steffensson ehk isa Hans, nagu Jakob Steffensson teda oma mälestusteraamatus nimetab. Pärast 1940. aasta riigipööret sai tast ka Ruhnu täitevkomitee sekretär. Punase võimu kukutamisse 1941. aasta juuli alguses suhtunud ta kartusega. Ta olevat öelnud: “Mõtle, kui tulevad venelased oma sõjaväega ja maabuvad saarel.”
Foto: kultuurielu.ruhnu.ee

Hiljuti meenutasime (tõsi, mõnevõrra skandaalimaiguliselt) 70 aasta möödumist Saaremaa ajaloo ühest traagilisemast sündmusest, enamlaste sooritatud Kuressaare veretööst. Kuid 1941. aasta suvi oli kannatusterohke ja pöördeline ka Ruhnu saare jaoks – alanud oli ju sõda, mis lõppkokkuvõttes tegi lõpu sajandeid kestnud Ruhnu-rootsi asundusele.

Seitsekümmend aastat tagasi toimus Ruhnus aga sündmus, mida mõnedes ajalooallikates nimetatakse isegi “riigipöördeks” – umbes kuuks ajaks õnnestus ruhnlastel punavõim kukutada, sellele järgnes aga punavõimu lühiajaline restauratsioon, millega kaasnes julm vägivald.

1941. aasta augustis ja septembris levisid Kuressaares kuuldused, et ruhnlased on oma saarel toime pannud riigipöörde. Nimelt olevat nad vangistanud saare tuletornis asunud venelastest meeskonna ja kohaliku miilitsamehe, tagandanud enamlaste poolt ametisse määratud vallavalitsuse ning pannud taas ametisse endise, eestiaegse vallavalitsuse. Ka pandud saarel lehvima sinimustvalge trikoloor.

Tõsi, teated Ruhnus toimunu kohta olid katkendlikud. Näis, et peamiselt pärinesid need Nõukogude hävituspataljonlastelt, kes olid 1941. aasta augustis Saaremaal Ruhve sadamas suure saladuskatte all laevale pandud ja saadetud ruhnlasi vastuhaku eest karistama. Pärast hävituspataljoni naasmist hakkasidki kuuldused Ruhnus toimunu kohta suusõnaliselt levima. Veel kõneldi, et Ruhnu nn mässu eestvedajad (ühtedel andmetel neli, teistel viis meest) on Kuressaarde toimetatud.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email