Lugeja kiri: Lümanda koolis oli seenenäitus

Lümanda koolis on tavaks saanud korraldada igal sügisel seenenäitus. Nagu ikka toovad seeni õpilased ja õpetajad. 26. septembriks kogunes näitusele 131 liiki seeni, mida seenefotograaf Vello Liiv pidas üllatavalt heaks tulemuseks.

Eestis on seeni üldse üle 3000 liigi, millest söödavad on vaid väga väike osa, suur osa on mittesöödavad ning osa ka väga mürgised. Headest söögiseentest olid näitusel esindatud kukeseened, kuuse- ja porgandiriisikas, pilvikud, kitsemamplid, aasšampinjonid, mitmed puravikud. Viimaste hulgas ka üks üsna haruldane, tamme-kivipuraviku sarnane Boletus Erytrophus, mille kasvukoht pidigi just Lümanda mail olema. Väga mürgistest seentest olid esindatud kühmvöödik, sälk-kollanutt, valge ja roheline kärbseseen, neist just viimast aetakse vahel segi kasepilvikuga.

Nagu varemgi on juhtunud, oli ka seekord leitud üks päris haruldane liik. Sel aastal oli see hiid-vesinutt ehk Hygrocybe punicia. Kuigi tema teadaolev kasvukoht on jällegi siinne piirkond, pole teda vahepeal pikka aega leitud.

Seenenäituse avamisel rääkis Vello Liiv, et seened on keerulised organismid, millest suurem osa on maapõues peidus. Õpilased said teada, kuidas nad toituvad, kuidas paljunevad. Ent jäid kõlama ka mõned seentega seotud põhitõed, nagu näiteks: korjata ja söögiks tarvitada võib ainult neid seeni, mida tunned ja mille kohta tead, et need on söödavad.

Pille Jõgi
Lümanda põhikooli õpetaja

Print Friendly, PDF & Email