Anseküla kogudus ehitas endale ise pühakoja (5)

Anseküla kogudus ehitas endale ise pühakoja

IME ON SÜNDINUD: Veel mõned aastad tagasi ei uskunud eriti keegi, et vanast töökojamajast võiks pühakoda saada. Ometi see sündis, tänu Anseküla
Maarja koguduse liikmetele. Pildile jäid pärast pühitsemisjumalateenistust koguduse õpetaja Anu Konks, peapiiskop Andres Põder ja Salme vallavanem
Kalmer Poopuu.
Foto: Erakogu

Laupäeva pärastlõunal pühitses Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Andres Põder uue Salme kirikumaja. Tegemist on kunagise suurmehe Martin Körberi koguduse, EELK Anseküla Maarja koguduse pühakojaga, mille koguduse liikmed ise vanast töökojahoonest üles ehitasid.

Kui 2004. aastal EELK konsistoorium Salmele kiriku tarvis maa ostis, tundus paljude jaoks mõte oma pühakojast ilusa unistusena, mis vaevalt kunagi realiseerub. “Ega me isegi uskunud, et nii kiiresti asi teoks saab,” tunnistasid nii koguduse õpetaja Anu Konks kui ka nõukogu esimees Tõnu Veldre, kes nüüd peavad toimunut suisa imeks. Sai ju kohalike seas “tursakirikuna” tuntud vana kolhoosiaegne töökojahoone uue sisu ja ilme just masuajal.

Lisaks pole siinsel kogudusel pärast seda, kui Anseküla kirik 1944. aasta oktoobris sõjas hävines, oma pühakoda olnudki. Tõsi, koos on käidud nii Tiirimetsa palvemajas kui ka Salme rahvamajas, kuid mõlemad on koguduse jaoks olnud sellised ajutised paigad.

“Kõik tööd, mis siin tehtud said, on tehtud koguduse liikmete poolt vabatahtliku töö korras,” sõnas Veldre, kes pole küll arvestust pidanud, kui palju tema ise oma tööd, vaeva ja aega kirikumajja panustanud on. “Vaid ehitusmaterjalid on tulnud osta,” oskas ta vastata küsimusele, kui palju pühakoja ehitus on maksma läinud.

Anu Konksu sõnul ei oleks aga kirikumaja nii kiiresti valmis saanud ilma heade annetajateta. Suure panuse andis sõpruskogudus Soomest Luviast ning kirikumaja välisilme sai kauniks tänu Saksamaa GAW-projektile, mis toetab igal aastal materiaalselt kahte Eesti kirikut. Luvia koguduse õpetajale Tapio Seppäläle andis luteri kirik ka medali, millega tänatakse väliskogudusi koostöö eest.

Ka peapiiskop Andres Põder tundis uue kirikumaja üle heameelt. Seda enam, et Anseküla Maarja kogudus on väga väike (alla 40 liikme) ning suutis endale siiski pühakoja rajada – on ju piibliski öeldud, et kogudus peab endale ise pühakoja ehitama. “Nüüd tuleb see koguduse kodu täita inimeste ja sisuga,” sõnas Põder, lootes, et kirikutee saab Salmel olema see, mis ei rohtu ega inimestel unune.

Nüüd on Salmel olemas paik, kuhu kokku tulla nii jõululaupäeval kui ka ülestõusmispühadel, toimetada ristimisi, leeriõnnistamisi, laulatamisi ning kust saata lähedasi viimsele teekonnale.

“Aga eks me korraldame siin ka kontserte,” lubas Anu Konks, kelle sõnul võib laupäevast kirikumaja pühitsemist pidada ka kunagise kirikuõpetaja Martin Körberi 195. juubeliaasta alguseks. “No mina usun küll, et Martin Körber oleks tänase päeva puhul kirjutanud ühe laulu,” sõnas peapiiskop rõõmsalt.

EELK Anseküla Maarja koguduse kirikumaja pühitsemisjumalateenistusel assisteerisid peapiiskop Andres Põderit praost emeritus Elmar Reinsoo ja koguduse õpetaja Anu Konks, teenistusel laulis Keiti Roosimägi, laule saatis Jaan Vaidla.

Print Friendly, PDF & Email