Viisteist ämbrit viinamarju, mitusada liitrit ploomimahla, pähklisaagist rääkimata (1)

Viisteist ämbrit viinamarju, mitusada liitrit ploomimahla, pähklisaagist rääkimata

Foto: Egon Ligi

Nässuma küla Kaasiku talu peremees Jaak Reinmets ütleb enda kohta, et ega ta päris talunik olegi. “Hobitalunik sobib rohkem. Talutoodangut ma ju ei turusta. Mis oma perest üle jääb, selle annan sugulastele ja sõpradele,” räägib suure viljapuu- ja marjaaia rajanud ettevõtja.

“Ma olen Siberis sündinud. Kui Eestisse tagasi tulime, ei olnud meil oma viljapuuaeda. Ent juba poisikesena mõtlesin endale suure aia rajada, kus saaksin oma käega puudelt ploome ja õunu võtta. Tartus õppides otsisin antikvariaatidest vanu põllumajanduslikke raamatuid ja ajakirju. Siin Nässumal on mu unistus täitunud,” on Jaak Reinmets rahulolev.

1983. aastal õnnestus noorel EPA lõpetanud saarlasest maaparandusinseneril osta mahajäetud talukoht. “Taluehitistest oli järel veel vaid pool rehielamust. Sellelgi vahetasin pooled palgid välja. Vana, 1874. aastal ehitatud aida tõin Sõrvest. Teised hooned olen kõik siia ise ehitanud, kiviaiad uuesti üles lappinud ja sirbiga katuste jaoks roogu lõiganud,” annab peremees tehtust lühiülevaate.

Kaasiku talu õunaaed punetab sügisestest viljadest. Mahlased ja punapõsksed sügisannid mekivad hästi.

Sügisannid mahlaks

“Mahlast olen mõnel aastal paarsada liitrit siidrit teinud, kusjuures suhkrut ma ei lisa. Selle joogi jaoks lasin isegi spetsiaalsed nõud valmistada. Palaval suvepäeval maatööd tehes kulub see jook marjaks ära, on üks õige janukustutaja,” räägib Jaak.

Mahla ja siidri valmistamisel eksperimenteerib ta erinevate koostistega, lisades õunamahlale sutike ploomi-, sõstra-, viinamarja- või arooniamahla. Kaasiku peremees hindab naturaalseid mahlu ja üldse oma aias kasvatatud tervislikke marju, õunu, kartuleid ja kõiki teisi saadusi.

Täpselt veerandsada aastat tagasi rajas Jaak Reinmets viinamarjamaja, pannes esimesed taimed kasvama. Kuid 25 aastat tagasi valitud sordid ei olnud kõige paremad. Nüüd kasvab talu kahes klaashoones 15 sorti lõunamaist hõrgutavat maiuspala. Keskmine “saaginumber” on viisteist ämbritäit viinamarja.

Kogu saak kulub perele endale ära. Viinamarjadest ja teistest aiasaadustest saab ju maitsvat mahla. Aastas kulub kolmele perele (Jaak ja Helje Reinmetsal on poeg ja tütar, kellel mõlemal oma pere) mitusada liitrit mahla. Ka Reinmetsade külalised on harjunud, et saavad lahkudes pererahvalt mahlapudelid kaasa.

Loe edasi tänasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email