Saaremaa ühisgümnaasiumi tabas nostalgialaks (41)

Saaremaa ühisgümnaasiumi tabas nostalgialaks

Foto: Egon Ligi

Aastakümnete vanuseid koolivorme ja punaseid pioneerirätte kandes laulsid Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilased eile “Olgu jääv meile päike”, lugesid nõukaaja lasteluuletusi, sõid söögivahetunnil vorstikastet makaronidega ja magustoiduks legendaarset kakaokisselli moosiga.

Oli stiilipäev “1960-ndad”, sest homme möödub täpselt 50 aastat Hariduse tänava koolimaja avamisest. “Päeva mõte on anda õpilastele ülevaade, milline nägi koolielu välja ajal, kui neile tuttav maja avati,” ütles õppealajuhataja Marek Schapel.

Vahetundidel seisid õpilased aulas rivis ja kuulasid etteloetavaid väljavõtteid 1951. aasta rajoonilehest Kommunismi Ehitaja.

Et tollasest koolikorrast veelgi rohkem aimu saada, oli eile muutunud ka koolikord. Nii pidid õpilased kooli tulema, koolimüts peas, kontrolliti käterätiku ja kammi olemasolu, trepist üles mindi võimlapoolsetest, alla aulapoolsetest treppidest. Vahetunnis pidid õpilased koridoris jalutama kahekaupa ja vastupäeva, keelatud oli peatumine ja selg ees liikumine.

Veel pidid klassi ette vastama läinud õpilased tegema enne oma kohale naasmist kummarduse, sööklasse ja aulasse mindi tunni lõpetanud õpetaja saatel. Fotol esiplaanil 12.a klassi tüdrukud, rõõmsameelne pioneer Karin Reisko (vasakul) ja mõtlik pioneer Elis Väli. Tagapool paistab Liis Valma.

Print Friendly, PDF & Email