Maakonna esimene iMaci arvutitega klass avati mälestushetkega (1)

Maakonna esimene iMaci arvutitega klass avati mälestushetkega

ASTUVAD SISSE: Kuressaare ametikooli direktor Neeme Rand (paremal) ja arvutieriala õpetaja Tom Külaots sisenesid arvutiklassi läbi Apple’i logodega paberi. Enne klassi avamist mälestati Steve Jobsi (1955–2011).
Foto: Egon Ligi

Eile avati Kuressaare ametikoolis Saare maakonna esimene iMaci arvutitega varustatud arvutiklass. Vaikushetkega meenutati samal päeval lahkunud suurmeest, Apple’i asutajat Steve Jobsi.

“Täna ei ole küll kõige toredam päev arvutiklassi avamiseks. Eriti selliste, mis kannavad hammustatud õuna logoga märki,” lausus Kuressaare ametikooli direktor Neeme Rand avamiskõnes, lisades, et Apple’i asutaja Steve Jobs, mees, kelle eestvedamisel on disainitud ja toodetud ka uue arvutiklassi masinad, suri 56 just aasta vanusena vähki.

“Tema ideedeta ei oleks meie arvutid ja mobiiltelefonid sellised, nagu nad täna on, sest Jobs oli mees, kelle reeglina edukaid uusi lahendusi teised jäljendama asusid,” märkis Rand.

Direktor jätkas sõnadega, et ühes järelehüüdes öeldakse, et paljuski tänu Steve Jobsile jõudsid arvutid kodudesse ja internet meie tasku. “Võtame selle aja ja mälestame vaikushetkega tehnoloogiamaailma suurmeest,” kutsus ta kõiki kohaletulnuid leinaseisakule.

Arvutiõpetaja idee

Koolijuhi sõnul tuli idee ametikooli Apple’i arvutid tuua kooli arvutiõpetajalt Tom Külaotsalt. “Mul on heameel, et meie õpetajatel on julgeid unistusi, lennukaid ideid ning samuti, et koolil on ka jõudu neid ideid ellu viia,” rääkis Neeme Rand, lisades, et koolis kasutatav tehnika ja õpetamismeetodid peavad olema kaasaegsel tasemel, sest vaid siis on ametikooli lõpetajad tööturul konkurentsivõimelised ja tulevad elus toime.

“Loodan, et lisaks IT-erialade õppijatele jõuavad siia klassi ka teiste õppesuundade õpilased ja õpetajad, sest IT-alane kompetents on üks peamistest 21. sajandi kodaniku ja töötegija põhikompetentsidest,” märkis Neeme Rand, tänades kõiki, kes selle klassi sisustamisse, võrguehitusse, 21 arvuti paigaldamisse ja tarkvara installeerimisse oma panuse andsid.

“Soovin, et need arvutid leiaksid laialdast kasutamist, ja unistan, et siit saadud teadmiste ja oskuste baasil kasvaks välja nii mõnigi uus tegija tehnoloogiamaailmas,” lausus ta.

Kuressaare ametikooli arvutiõpetaja Tom Külaots ütles, et idee ametikooli Apple’i arvutid tuua tekkis tal aasta tagasi. “Kui ma alustasin operatsioonisüsteemide õpetamist, sain aru, et me oleme nii Windowsi-kesksed. Me saame rääkida, mis see Mac OS X on, aga õpetada ei saa,” selgitas ta.

Külaotsa sõnul saavad õpilased nüüd iPhone’idele ja iPad’idele rakendusi tootma hakata.

Hakkavad appe tegema

“Loomulikult tähendab see hästi palju lisaõppimist, aga see võimalus on nüüd olemas,” rõõmustas Külaots, kelle sõnul saavad nad nüüd ametikoolis õpetada palju rohkemat ja näidata teisi keskkondi. Näiteks saab nüüd arvutiklassist lahkumata kohe kasutada kolme operatsioonisüsteemi.

Küsimusele, kui populaarne on ametikoolis arvutieriala, vastas Külaots, et tema on klasside täitumusega rahul. “Õpilastel huvi on,” kinnitas ta.

21-tolliste monitoridega iMaci arvutitel on 2,5 GHz quad-core Intel Core i5 protsessor, 4GB operatiivmälu ning 500 GB kõvaketas. Arvutid kasutavad operatsioonisüsteemi OS X Lion.

Print Friendly, PDF & Email