Juhtkiri: Targad on vaid suures linnas (2)

Sõmera klubihoone on üks uhke ehitis. Omanäoline kogu Eestis. Tänane uudis, et see konserveeritakse ja uinutatakse kui Lumivalguke, on nukker. Üks väärikas omanäoliste seas jääb ootama mitte just rõõmsalt terendavat tulevikku.

Ei maksa siinkohal arutama hakata, mis perioodist see maja on või kes selle ehitas. Fakt on, et maja on mälestis ja väärtuslike asjadega nii lihtlabaselt käituda ei ole ilus. Seda enam tuleb nõustuda muinsuskaitsjate küsimusega, et kas tõesti on meie hoolekanne teel kipsi-betooni ajajärku, kui samas oleks võimalus pakkuda inimestele teenust palju miljööväärtuslikumas majas.

Kogu selle temaatika juures lööb taas välja kurb tõsiasi, mis Saaremaa-taolisele äärealale alati valus on. Et paljude meelest Eesti ongi vaid Tallinn. Pole saladus, et AS-i Hoolekandeteenused asjad otsustatakse Tallinna peakontoris ning kohalikul n-ö juhtkonnal pole sõnaõigust rohkem kui ehk mõne odavamapoolse tarbeeseme ostmiseks. See pole üksnes selle ettevõtte probleem. Eesti riigi regionaalpoliitika ongi tsentraliseerimismeelne.

Lihtne on liigutada inimesi, maju, rahavoogusid ja saatusi, kui sa istud oma elevandiluust tornis kuskil mäe otsas, nägemata, mis elu allpool elatakse. Ning rahapuuduse väite taha on alati hea pugeda. Pole meil kellelgi seda liiast. Isegi mitte siis, kui plaanimajanduse korras hoolekannet osutades paarkümmend miljonit krooni aastas kasumit tiksub.

Print Friendly, PDF & Email