Angla leivanädal on hooga käima läinud

Angla leivanädal on hooga käima läinud

OTSE AHJUST: Pagar Raul Simon pakub esimestele külalistele ahjusooja leiba.
Foto: Ivika Laanet

Laupäeval avasid Angla pärandkultuurikeskuses siin esmakordselt teoks saava leivanädala esimeste külastajatena kolmteist Kuressaare väikelastekodu kasvandikku koos kasvatajatega.

Angla tuulikumäe arendaja, ettevõtja Alver Sagur ütles, et mõte kutsuda leivanädalale esimeste külalistena just väikelastekodu kasvandikud tekkis tal sellest, et ta on alati lugu pidanud nendest inimestest, kes on elus kannatanud.

“Need lapsed ei saa meie lastega võrdväärset elu. Tuleb tegutseda selle nimel, et ka teisi aidata, mitte vaadata ainult oma nina ette,” rääkis Sagur. Kuressaare linnavalitsus toetas väikelastekodu kasvandike väljasõitu transpordiga.

Miks korraldati just leivanädal? Sagur selgitas, et Angla tuulikumägi ongi ju ülekantud tähenduses leib. Seal saab näha, kuidas vilja jahvatatakse ning kuidas sellest samast viljast saab jahu ja jahust leib.

Kuna vanasti peeti lõikuspidu oktoobris, otsustas Sagur korraldada ka Angla leivanädala just nüüd, viinakuus. “Loodame, et see kujuneb traditsiooniks,” kinnitas Alver Sagur, kelle sõnul on juunis valminud majal kaks südant: leivaahi ja mantelkorsten.

Oodatud kõik huvilised

Kaks nädalat kestvale leivanädalale on oodatud kõik huvilised. “Meie jaoks oleks äärmiselt vahva, kui tuleksid ka asutused oma töötajatega ja veedaksid siin paar tundi,” ütles Angla pärandkultuurikeskuse perenaine Anu Noor, lisades, et leivanädalale on oodatud ka kõik lasteaiad, koolid ja pered.

“Meil on olnud Jõulumaa ja lihavõttenädala raames selline tore kogemus, et meie oma täiskasvanud Saaremaalt on ka meie tegevust hinnanud. Meil on väga tihe koostöö koolidega, Saaremaa ühisgümnaasiumi ja Kuressaare gümnaasiumiga, samuti maakoolidega – Leisi keskkooli, Mustjala ja Kaali põhikooliga. Nii et võib öelda, et meid on üles leitud,” rõõmustas Noor.
Et pärandkultuurikeskuse vastu valitseb suur huvi, näitas ka laupäeval Anglat külastanud 80 Läti turisti.

Paaritunnist leivaüritust alustab kõigepealt mölder, kes annab ülevaate Angla tuulikumäe ajaloost. Seejärel ootab hubases hoones juba pagar Raul Simon, kellega koos pannakse leib ahju. Keraamik Risto Ränk tervitab külalisi ühe vahva lauluga, mis räägib sellest, kuidas ämblik, hüljes ja põder suurteks sõpradeks saavad ja ühte jalga astuvad, seepärast et nad on nii sarnased.

Seni kuni leib küpseb, tegutsetakse tuulikumäe meisterdamiskodades. Puidutöökojas saab Reinis Pihla juhendamisel kadakast tuuliku valmistada, keraamikatöötoas õpetab Risto Ränk väikest leivaalust meisterdama ja viltimistöötoas saab Angla tuulikumäe motiive teha.

Leivapäeva lõpetab ühine perering, kus maitstakse ahjusooja leiba Angla oma ürdivõiga ja rüübatakse kõrvale taimeteed.

Lastele meeldib

“Väga tore oli,” kiitsid Kuressaare väikelastekodu noored paaritunnist üritust. Lastega kaasas olnud kasvataja Janne Tamme sõnul tundus küll, et esmakordselt Angla pärandkultuurikeskust külastanud noortele siin meeldis. “Nad väga mõnuga meisterdasid,” sõnas ta, lisades, et väikelastekodu organiseerib selliseid väljasõite tavaliselt koolivaheaegadel.

“Alver Sagur on kutsunud meid ka jaanitulele ja teinud meile mootorpaadiga sõitu, aga siin oleme esimest korda. Väga tore ja vahva on,” kiitis ta veel kord.

Ka Muhust Anglasse uudistama tulnud Ada Traumannil, kes külastas keskust koos väikemees Rometiga, jagus vaid häid sõnu nii Angla tuulikumäe kui ka ahjusooja leiva kiituseks.

Neljapäeval külastavad leivanädalat Kallemäe kooli Kuressaare filiaali lapsed. 30. oktoobril on aga kõik oodatud Anglasse hingedepäeva kontserdile. Tiina Oks mängib Angla oma harmooniumi, Risto Ränk kitarri. Peale leivanädala on Anglas selle aasta sees tulemas veel ehtesepa kursused ja Jõulumaa.

Print Friendly, PDF & Email