Meie oma Mäeküla piimamees (2)

Meie oma Mäeküla piimamees

KINGISSEPAGA: Genealoogiaseltsi liikmel Arvi Truul on valminud uurimustöö ka Kingisseppade suguvõsast, mille ta Kanadas elavale Harry Kingissepale (vasakul) üle andis.
Foto: Erakogu

Kogu Arvi Truu (73) elu on läbi põimunud üheainsa töövaldkonna – piimandusega. Alustas piimavarujana, vahepeal käis mandril piimandust õppimas ja lõpuks sai tast Saaremaa piimatööstuse juht. Ta on uurinud ka piimatööstuse ajalugu ja kirjutanud sellest kokku toeka kroonika.

Oma sünnitalu, Leisi valla Tutku küla Tutku talu ajalukku on Arvi Truu tänu oma innukale genealoogiaharrastusele süüvinud tagasi aastani 1735. Enam kaugemale pole paraku võimalik, sest Karja kiriku varasemad kirikuraamatud on tulekahjudes hävinud.

Tutku oli mõisa renditalu, esimese Eesti vabariigi aegu oli talul 42 ha maad. Seal on elanud ettevõtlikud ja tegusad inimesed. Tutkult on pärit koolmeistri ja kirjamehe Jaan Oksa vanaema, riigikukutaja Viktor Kingissepa vanaema, siia ulatub juuripidi ka Leisi Greppide suguvõsa.

Haigusi tekitab batsillus

Arvi Truu vanemad olid talunikud, pidasid põldu ja loomi. Kolme poissi – Arvit, Reinu ja Jaani – kantseldas vanaema.

Vanaisa vend elas Ameerikas. Oli Bostonis ühe purjelaeva tüürimees ja tema kirjad tõid kodutallu kauge maailma uudiseid. Sealt tulnud moeuudis: Ameerikas käivad kõik mehed juba ammuilma mütsita! Vastupidiselt Saaremaa mehepoegadele, kel sel ajal oli veel heaks kombeks patseerima minna, müts peas.

Ja vanaonu kirjutas ka seda, et haigused ei tule mitte pahast silmavaatest, vaid neid tekitavad sellised pisikesed olevused nagu batsillused. Seepeale treinud vanaisa igale pereliikmele oma kausi ja Tutku talus enam ühisest suurest kausist putru ei söödud. Kui vanaonu hukka sai, saadetud kogu tema varandusenatuke koju tagasi ning Arvi ja vennad olid vaimustuses uhketest postkaartidest.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email