Skandaalne mälestusrist Kudjape kalmistul sai lisatahvli (lisatud VIDEO!) (14)

Skandaalne mälestusrist Kudjape kalmistul sai lisatahvli (lisatud VIDEO!)

Foto: Egon Ligi

Kudjape kalmistule püstitatud massimõrva ohvrite mälestusristile paigaldati eile lisatahvel, millelt leiab täpsemat informatsiooni, kellele ja mis põhjusel on mälestusrist kalmistule püstitatud.

Lisatahvlil on eesti- ja ingliskeelne tekst: “1941. a kommunistide sooritatud massimõrv. 1941. aasta juulist septembrini mõrvasid Nõukogude sõjaväelased Kuressaare lossi hoovis vähemalt 90 rahulikku elanikku. Kümnest ühis- ja üksikhauast välja kaevatud ohvritel olid märgatavad peksmis- ja piinamisjäljed. Kudjape kalmistule maeti 63 mõrvatut, kellest osa hiljem omaste poolt kodukalmistutele ümber maeti.”

Lisaks koostöös Saaremaa muuseumiga valminud tekstile on tahvlil jäädvustatud kõikide veretööohvrite nimed. “Mälestusristi paigaldamisega Kudjape kalmistule sooviti mälestada neljakümnendate aastate alguses nõukogude võimu poolt toime pandud koletu veretöö ohvreid. Risti paigaldamine oli plaanitud esimese etapina selle sündmuse mälestamisel,“ selgitas Kuressaare linnapea Mati Mäetalu.

“Viimasel nädalal algatatud tõsise diskussiooni valguses otsustasime kaugemas perspektiivis plaanitud tegevuse kohe ellu viia. Loodan, et lahendus on kõigile sobilik ning veretöö ohvrid saavad edaspidi rahus puhata,” lausus Mati Mäetalu linnavalitsuse teatel.

Print Friendly, PDF & Email