Türgi peakokad õpetavad Kuressaares türgi köögi saladusi

3.-5. oktoobrini juhendavad türgi kokad Burak Erkan ja Hasan Tanyeri Kuressaare ametikoolis nii õpilastele kui ka köögikunsti huvilistele ottomani kokakunsti kursusi.

Kursustel tutvustatakse osalejatele 17.-18. sajandist pärinevat ottomani kööki ning tänapäevast türgi kokakunsti nii teoreetilisest kui praktilisest aspektist. „Varem pole Eestis ottomani kööki tutvustavaid avalikke kursusi korraldatud, seega on tegu harukordse võimalusega õppida valmistama ehtsaid Ottomani impeeriumi aegseid roogi,“ ütles Kuressaare ametikooli toitlustusõpetaja Ülle Tamsalu.

Teisipäeval, 4. oktoobril on ametikooli restoranis Kass Kuressaare rahvale avatud türgi toidu buffee. Teisipäeva õhtul valmistavad kursusel osalejad koos juhendajatega türgipärase õhtusöögi 50 inimesele. Õhtusöögile on võimalik pileteid osta kõigil huvilistel. „Rahvusvaheliste tipptegijate juhendatud kursused annavad ametikooli õpilastele kindluse, et nad omandavad teadmisi ja oskusi, millega ollakse konkurentsivõimelised nii Eesti kui ka muu Euroopa tööturul,“ ütles Kuressaare ametikooli nõukogu esimees Tullio Liblik, kes Hollandis praktiseerivate türgi kokkadega ühendust võttis ja nad ametikooli õpetama kutsus.

Kursusi viivad läbi türgi päritolu, Hollandis tegutsevad kokad Burak Erkan ja Hasan Tanyeri. Burak Erkan on üles kasvanud Istanbulis ning viimased kümme aastat õppinud ja töötanud Hollandis, kus ta on avanud kaks ottomani restorani ning valmistab ette kolmanda restorani avamist. Hasan Tanyeri on omandanud kogemusi töötades kokana erinevate viietärni hotellide restoranides ning tegutseb nüüd Rotterdamis, kus ta annab kokandustunde ning tal on oma restoran.

Ottomani kokakunst sündis 17. sajandil Istanbulis Topkapi palees, mille hiiglaslikes köökides töötas korraga ligikaudu 1300 kokka, kes valmistasid roogi 10 000 inimesele. Sultanitel oli kombeks kokki, kes uusi retsepte välja mõelda ei suutnud, karistada pea maha löömisega.

Print Friendly, PDF & Email