Saarlased on Eestimaa aasta põllumehe kandidaatide seas

Saarlased on Eestimaa aasta põllumehe kandidaatide seas

ANDRUS JA LEA SEPP OMA VEISTEGA: Kandideerivad aasta põllumeesteks.
Foto: Egon Ligi

Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ja Maaleht kuulutasid kevadel välja konkursi “Aasta põllumees 2011”. Kandidaatide seas on sel aastal ka Lea ja Andrus Sepp Metsa Johani talust Laadjalast ning Urmas Lehtsalu Mereranna põllumajandusühistust.

Eilne Maaleht kirjutas, et Saaremaa 2010. aasta põllumehe tiitli pälvinud Lea ja Andrus Sepp võtsid esmalt tallu lihaveised. Kuna nende käive oli aga aeglane, soetati ka sead. Kui aga ühel hetkel kodus enam loomi tappa ei tohtinud, jäädi ikkagi lihaveiste juurde.

Praegu on Seppade talus 120 herefordi. Perenaine lisas, et nad on hakanud neid ristama simmentali pulliga, seega on nüüd üks osa karjast herefordid, teine aga simmentali ristandgrupp. Sellega parandatakse loomade lihaomadusi: simmentalid on nimelt kogukamad ja kiirema kasvuga. Viimasel ajal on Sepad hakanud ka oma lihaveiste lihast tehtud vorsti müüma. Igas kuus turustatakse umbes 500 kg vorsti.

Paari viimase aastaga on Sepad ehitanud laudale juurdeehitise koos jootmissüsteemiga, laiendanud masinaparki ja ehitanud remonditöökoja. Lisaks on Metsa Johani talu pererahvas viinud ellu ka oma ammuse unistuse – rajanud vähitiigid, kuhu on pandud kasvama Gotlandilt toodud jõevähid. Jõevähke peab Andrus Sepa sõnul kasvatama ühtekokku viis aastat, tema omad on praeguse seisuga kasvanud kolm aastakest. Seppade vähikasvanduse suurus on 14 600 m2.

Lisaks Lea ja Andrus Sepale on Saaremaalt aasta põllumehe tiitlile kandideerimas ka Urmas Lehtsalu Mereranna põllumajandusühistust. Lehtsalu tegemistest kirjutas Maaleht pikemalt septembri keskel. Mereranna PÜ piimakarjas on 727 lüpsilehma ja sama palju noorloomi. 32 sealset maakarja lehma lüpsid mullu keskmiselt 6477 kg, 659 punast lehma 7742 kg ja 36 holsteini lehma 8614 kg piima lehma kohta, karja keskmine toodang oli 7737 kg. Olemas on kolm lüpsilauta ning plaanis on ehitada ka uus karussell-lüpsiplatsiga laut.

Print Friendly, PDF & Email