Ameerika kavandas Suurbritannia hävitamist pommitamiste ja keemiarelvaga (2)

Ameerika kavandas Suurbritannia hävitamist pommitamiste ja keemiarelvaga

SALAJANE KAART: 1930. aastal, vaid üheksa aastat enne II maailmasõja puhkemist, arutati USA-s kohutavat sõjaplaani, mille eesmärk oli Kanadas, Põhja-Atlandil ja Vaiksel ookeanil paiknevate Briti sõjajõudude purustamine. Nii sooviti hävitada uduse Albioni kaubandusvõimekus ja riik põlvili suruda.

1930. aastal arutas USA valitsus sõjaplaane, mille eesmärk oli Briti relvajõudude purustamine Kanadas, Põhja-Atlandil ja Vaikse ookeani piirkonnas. Nii sooviti tõkestada Ühendkuningriigi kaubandust ja riiki põlvili suruda. Selline suisa sensatsiooniline materjal ilmus üleeile Briti ajalehes The Daily Mail viitega telekanalil Channel 5 peagi linastuvale dokumentaalfilmile, kus sääraste plaanide detailid esimest korda avalikkuse ette tuuakse. Ajaleht märgib, et tegemist oli ameeriklaste ühe plaaniga paljudest, mis kõik olid suunatud USA potentsiaalsete vaenlaste vastu. Üks tegevusplaan oli aga välja töötatud juhuks, kui Suurbritannias peaks puhkema suurem ülestõus.

Ehkki president Franklin Delano Roosevelt (võimul 1933–1945) hiljem sellest plaanist, mis on tuntud koondnime all War Plan Red, loobus ning Teise maailmasõja ajal said neist kahest riigist, USA-st ja Suur-britanniast, kõige lähedasemad liitlased, on fakt ise, et Ameerika poliitilises ja sõjalises juhtkonnas leidus isikuid, kes pidasid sõda Ühendkuningriigiga võimalikuks, vägagi üllatav, möönab Londonis ilmuva lehe korrespondent David Gerrie.

Mida peeti silmas “Punase impeeriumi” all?

Esimest korda ilmus sõjaplaan, mille eesmärgiks “Punase impeeriumi” halvamine, USA-s välja 1930. aastal. Esimene mõte, mis seda nime lugedes pähe tuleb, on, et silmas peetakse kommunistlikku Venemaad. Eksite. Igatahes tookord, vahetult enne ülemaailmse majanduskriisi puhkemist (tõsi, USA-s oli kriis oma laastamistööd juba alustanud), Venemaad Ameerika vaenlaste nimistus ei olnud, samuti ei olnud seal veel Jaapanit ja Saksamaad. Üllatav, üllatav! Kõnealune plaan oli suunatud Suurbritannia ja tema kolooniate vastu.

Britte ei sallitud

Inglismaa-vastased meeleolud, mis olid Ameerikas tekkinud juba XIX sajandil1), tugevnesid maailmasõdade vahelisel perioodil seetõttu, et Ühendkuningriigid olid Ameerikale võlgu 9 miljardit dollarit. Säärane suur võlg oli tekkinud Esimese maailmasõja ajal. Muide, vahemärkusena olgu öeldud, et täpselt samasugused tunded valdasid tol ajal britte jänkide suhtes.

Nimelt arvasid paljud ameeriklased pärast Esimest maailmasõda, mis oli Euroopat oluliselt nõrgendanud, et just USA on nüüd maailmas liidripositsioonil. Samas mäletasid nad aga väga hästi veel seda, kuidas Suurbritannia oli XX sajandi alguses käitunud sääraste oma nina liialt püsti ajavate tõusikutega.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Telli Saarte Hääl internetist

Print Friendly, PDF & Email