Eesti parimad mahetootjad tegutsevad Saaremaal

Eesti parimad mahetootjad tegutsevad Saaremaal

PARIMAD MAHETOOTJAD: Anne ja Jaan Kiider on põllumajanduses tegutsenud 20 aastat.
AUTOR: TIINA LUKS

Eesti parima mahetootja tiitliga pärjatud saarlastel Jaan ja Anne Kiideril täitus sel aastal 20 aastat põllumajandusega tegelemist. Riido ökotalu peremees Jaan Kiider arvab, et ehk see pikaajaline töö neile väärika tiitli tõigi.

“Ühtekokku 11 aastat oleme olnud mahetootjad ja ka üleüldse ühiskondlikult aktiivsed mõlemad, võib-olla see kallutaski žürii otsust meie kasuks,” oletas Jaan Kiider. Tema meelest ei saa põllumajanduses tegelikult päris niimoodi hinnanguid andagi, et kuidas viimane aasta läinud on või milles aasta jooksul edukas oldud. “See on pikaajaline protsess ja seal peab kõike pikaajaliselt vaatama, kuidas areng on aastatega toimunud,” selgitas ta. Kiideri sõnul oli hindamiskriteeriumides palju erinevaid punkte, mida vaadati ja jälgiti.

Ainult tootmise poolt seal Riido talu peremehe sõnul ei hinnatudki. “Peale tootmise olid veel näiteks keskkonnaalased aspektid. Kas või rannaniitude hooldamine, ja meie hooldame umbes 200 hektarit,” märkis Jaan Kiider, lisades, et alasid, mida nad oma loomadega hooldavad, on isegi lisandunud.

Žürii otsust mõjutas ehk ka see, et Kiiderid on osalenud Eestimaa looduse fondi organiseeritud Eesti ja Läti ühises demofarmi programmis. “Vot selles projektis oleme osalenud ja sel on nüüd septembri lõpus lõpetamine. Võib-olla see ongi olnud üks suuremaid projekte, milles osalenud oleme,” lisas ta. Demofarmi programmis osaleb Jaan Kiideri sõnul 10 tootjat ning see on väldanud kaks aastat.

Kiiderite tegemised jagunevad kahte taluettevõttesse: Riido ökotalu, kus peetakse lihaveiseid, ja Riido talu, kus peetakse piimakarja. “Mahedana on meilt liha läinud Märjamaa lihatööstuse kaudu müüki ja mahepiima on niipalju läinud, kui inimesed on kohapeal ostmas käinud,” rääkis Kiider lähemalt oma mahetoodangust.

Mahepiim pudelisse ja automaati

Kindel plaan on veel selle aastanumbri sees Saaremaal üles seda piimaautomaadid, kust inimesed mahepiima osta saaksid. “Enne seda kui automaadid üles saame, proovime piima panna ka pudelisse. Kohapeal pakendada ja poodi müüki saata. Mitmed tootjad mandril teevad seda juba, sest nõuded on leebemaks läinud ja tohib nõnda pakendada, otseturustamiseks,” selgitas Jaan Kiider. Tema sõnul on Saaremaalgi mitmed kauplused pudelisse pandud mahepiimast huvitatud. “Näiteks Kuressaares tegutsev ökokauplus Saarte Sahver. Sealt ilmselt saavad mahetoodete tarbijad edaspidi samuti naturaalset mahepiima,” sõnas ta.

Riido talus kasvatatakse ka teravilja, kuigi suurem osa saagist kulub Jaan Kiideri sõnul siiski oma tarbeks. “Rukist ja nisu läheb ka müügiks, seda töötleb Koplimäe mahetalu ja see on müügis paljudes kauplustes,” lausus Kiider.

Nüüd, mil Eesti parima mahetootja tiitel käes, kas on plaanis tuleval aastal napsata endale ka kohalik, Saaremaa aasta põllumehe tiitel? Seda Jaan Kiider veel öelda ei osanud. “Oh ei tea, ei ole mõelnudki selle peale,” naeris ta.

Print Friendly, PDF & Email